Dodik: Komentari Konakovića nisu politika Bosne i Hercegovine

30.03.2024. 19:33
  • Podeli:
Tan2023-12-3009102760_3 milorad dodik AP PhotoRadivoje Pavicic-6590054d19e11.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma, uvek bio na strani istine i zalagao se za poštovanja teritorijalnog integriteta BiH, i ocenio da je "otužno" da ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković "daje sebi za pravo da komentariše njega i njegove izjave".

Dodik je za Srnu izjavio da je Konaković sve što je rekao, rekao u svoje i "u ime svoje minorne političke partije" i da to nije politika BiH koju bi on trebalo da predstavlja.

"Vučić u svom obraćanju nije ništa pogrešno rekao, osim što je zatražio odgovor na jednostavno pitanje: 'Koje članove Dejtonskog sporazuma krši Milorad Dodik i Republika Srpska?' Da li je, možda, to toliko izazvalo Konakovića da on polemiše sa predsednikom Vučićem jer i sam zna da se Republika Srpska i ja lično zalažemo za poštovanje Dejtona, a ne da nam neki stranci nameću zakone i norme ponašanja. Ako to želi Konaković i ako na to pristaje, srećno mu bilo. Očigledno je da nismo na istom putu", istakao je Dodik.

Naglasio je da Konaković, kome su, kako je naveo, puna usta suverene i demokratske BiH, sada "kao pravi politički diletant i najgori đak iz magareće klupe" preuzima ulogu portparola zapadnih ambasada koji "otvoreno rade na rušenju iste te BiH za koju se on navodno zalaže i izazivaju sukobe u BiH i miniraju svaki dogovor domaćih političara".

Dodik je naglasio da se on, za razliku od Konakovića, zalaže za dijalog i poštovanje Dejtona, jer, kako kaže, samo takva BiH ima budućnost.

"Takođe, Elmedin ne može držati predavanje ni meni ni bilo kome iz Republike Srpske, a još manje, kako on to kaže, ukazivati, na naše navodne secesionističke aktivnosti i izolaciju Srpske, kada znamo šta je cilj svih bošnjačkih partija u BiH, pa i njega, a to je da uz pomoć stranaca naprave Republiku Srpsku neodrživom da bi što lakše došli do unitarne, muslimanske BiH", rekao je Dodik.

Konaković je ranije danas izjavio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom propušta priliku da podrškom rezoluciji o Srebrenici, koju bi mogao da usvoji SBUN, pokaže hrabrost i liderstvo i, kako je naveo, "stavi tačku na genocid u Srebrenici".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()