Dodik najavio žalbu na odluku CIK o petom mandatu iz Srpske u Dom naroda

CIK je većinom glasova zaključila da je listić na kojem je bilo precrtano ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić, ipak ispravan i da prema tome Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

05.12.2022. 17:15
  • Podeli:
milorad_dodik - una-1667585222314.webp Foto: UNA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će u roku od 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije BiH koji su  prekršili zakon zloupotrebivši službeni položaj, kako bi naneli štetu jednom političkom subjektu.

Dodik kaže da sve što su prema zakonu članovi CIK-a danas mogli da urade jeste da utvrde da li je prekršena procedura.

"Prema zakonu, nisu imali pravo da ulaze u to da li je očigledno nevažeći listić važeći, što su učinili. Za to je nadležna komisija Narodne skupštine Republike Srpske od devet članova u kojoj su bili i članovi opozicije, koji su svi sem jednog potvrdili da je listić nevažeći", rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

CIK BiH priznala je danas sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. To znači da će o petom delegatu iz Srpske odlučiti žreb, odnosno da li će SNSD dobiti četvrtog delegata ili opozicija drugog.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izveštaj Komisije za izbor i imenovanje o izboru delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prema kojem su za srpske delegate u Domu naroda izabrani SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Predsednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izveštaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()