Dodik pozdravio kandidatski status BiH, ali kaže da ništa ne očekuje

'Nova vlast na nivou BiH sigurno neće biti servis za želje EU, SAD i ostalih, ali će raditi na rešavanju pitanja koja to već dugo čekaju, kao i da će forsirati realizaciju razvojnih projekata', poručio predsednik RS

14.12.2022. 16:08
  • Podeli:
Milorad Dodik_Foto Dejan Rakita Pixsell (1)-6399e5a9e3ee5.webp Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da ga najavljeno dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Bosnu I Hercegovinu ne oduševljava, pošto je Zapad do sada pogazio brojna obećanja prema BiH.

"Niko normalan ovde ne bi mogao da kaže da je protiv toga, ali moram da kažem da nisam nešto oduševljen niti mi to nešto znači, pogotovo imajući u vidu da su sve pogazili", naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

Velika obećanja Zapada odavno ne oduševljavaju i istakao da godinama svedoči velikim obećanjima koja se na kraju ne dese. Napomenuo je da su postojala i obećanja Zapada da će se, kada dođe do kandidatskog statusa, završiti međunarodna uprava u BiH, ali je oni još ojačavaju.

"Prema tome, neki obim laži postoji u kontinutitetu na tim pitanjima", kazao je predsednik Srpske i konstatovao da Zapad i dalje zadržava, kako je naveo, lažnog visokog prestavnika u BiH kao i sudije u Ustavnom sudu BiH. 

Upitao je "kakav je to kandidat za EU kojim modeliraju stranci u izvršnim vlastima". Isitče da je bazična Evropska vrednost da građani BiH odlučuju o tome da li će ući u EU, a ne stranci.

"To govori da ćemo ući u neke druge probleme. Pozdravljam, nisam protiv, ali ne očekujem ništa", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

'Nećemo biti servis za želje EU i SAD'

Nova vlast na nivou BiH sigurno neće biti servis za želje EU, SAD i ostalih, ali će raditi na rešavanju pitanja koja to već dugo čekaju, kao i da će forsirati realizaciju razvojnih projekata.

"Nakon formiranja Saveta ministara pristupićemo odmah izradi novog budžeta koji treba da bude usaglašen i, verujem, rekordno brzo usvojen nakon formiranja Saveta ministara", rekao je Dodik, uoči sutrašnjeg sastanka sa HDZ-om i "osmorkom" o formiranju vlasti.

On je dodao da će dogovor o formiranju vlasti sutra biti završen, da će razgovarati o konkretnim projektima i određenim pozicioniranjima.

"Idemo da pokušamo da radimo u atmosferi punog uvažavanja, imamo potrebu da i oni i mi rešimo neka pitanja, opredelili smo se da forsiramo razvojne projekte", rekao predsednik Republike Srpske.

Dodik je ranije najavio da će trojni sastanak o formiranju Saveta ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkom nivou biti održan u četvrtak, 15. decembra, u Sarajevu, te da će SNSD podržati Borjanu Krišto za predsedavajuću Saveta ministara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()