Dodik sa Varheljijem: RS ostaje opredeljena za evrointegracije, očekujemo kandidatski status BiH

'Podrška predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za rad na statusu kandidata BiH, bila je ohrabrujuća', poručio evropski komesar

29.11.2022. 18:43
  • Podeli:
milorad-una-dodik.jpg

Predsednik Srpske Milorad Dodik sastao se u Istočnom Sarajevu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem sa kojim je razgovarao o sprovođenju neophodnih reformi i kandidatskom statusu za BiH.

"Republika Srpska ostaje opredeljena za evropske integracije i očekujemo da već u decembru BiH dobije kandidatski status", napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je saopštio da je sa Varheljijem razgovarao o svim reformama koje je neophodno sprovesti, između ostalih, o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, o stavljanju u funkciju kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, kao i o drugim važnim pitanjima.

Varheljiju je zahvalio na podršci na evropskom putu. Evropski komesar je na Tviteru napisao da reforme moraju biti ubrzane kako bi se dobila pozitivna odluka o kandidatskom statusu.

"Podrška predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za rad na statusu kandidata BiH, bila je ohrabrujuća. Reforme treba da se ubrzaju da bi se dobila pozitivna odluka EUCO. Političko vođstvo je ključno", poručio je Varhelji.

Četiri delegata u Domu naroda PS BiH

"Mislim da su sada stvorene okolnosti da se formira Vlada FBiH što je pre moguće. Očekujemo da ćemo imati novu Vladu FBiH nakon osam godina i da ćemo sa njima moći da radimo. (Nermina) Nikšića sam upoznao ranije dok je bio premijer FBiH i mislim da su se tada radili dobri poslovi", rekao je Dodik posle sastanka sa Varheljijem.

On je najavio je da će u četvrtak imati četiri (od pet srpskih) delagata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakavši da blokada ne bi trebalo da bude, ali i da se mora deblokirati proces izgradnje Hidroelektrane Buk Bijela, aerodroma u Trebinju i gasovod prema Banjaluci.

"Ukoliko se nastave ove blokade biće ih i na drugim nivoima, ali verujem da sa novim ljudima možemo deblokirati te stvari. Predstavnički dom će prvog imati konstitutivnu sednicu. Sa HDZ-om imamo dogovor da se formira zajednički kolegijum. Verujem da Osmorka neće imati ništa protiv. Prvog možemo imati formiran kolegijum i nastaviti sa formiranjem institucija vlasti kako u FBiH tako na nivou BiH", naveo je Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()