Dodik: Zamimljivo da je Komšić za prvu neslužbenu posetu inostranstvu izabrao Banjaluku

Hrvatski član Predsedništva BiH večeras će u Banjaluci biti na obeležavanju Dana državnosti BiH koji se inače ne slavi u Republici Srpskoj

25.11.2022. 15:53
  • Podeli:
Milorad Dodik_Foto Tanjug Miloš Milivojević (1)-1669289029424.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zanimljivo da je član Predsedništva BiH Željko Komšić za prvu neslužbenu posetu u inostranstvu izabrao Banjaluku.

Dodik se ovim referirao na informaciju da hrvatski član Predsedništva BiH večeras dolazi u Banjaluku na proslavu Dana državnosti BiH koji se kao praznik slavi samo u drugom entitetu, Federaciji BiH, dok se u Republici Srpskoj ne slavi.

Dodik je potom objasnio izborne zavrzlame u BiH na koje se već upozorava godinama, a to je da se hrvatski član Predsedništva BiH bira bošnjačkim glasovima.

 

On je takođe na svom nalogu na Tviteru optužio hrvatskog člana Predsedništva BiH da "glumi lažnog Hrvata" te da je "ostrašćen u mržnji" prema dva konstutivna naroda u BiH - hrvatskom i srpskom.

" Јedini način da se produži opstanak BiH je da se poštuje unutrašnji dogovor tri konstitutivna naroda i da se uvažavaju njihovi stavovi", rekao je Dodik.

Republika Srpska i Federacija BiH imaju entiteske zakone o praznicima te se današnji Dan državnosti BiH obeležava samo u entitetu Federacija BiH, dok je u Republici Srpskoj radni dan.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar u Federaciji BiH se ne obeležava u delovima entiteta sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Jedina trajna i sigurna činjenica je Republika Srpska, koja je budućnost, a upitno je da li će u toj budućnosti biti BiH, pojasnio je srpski član Predsedništva.

Dodik  je danas, prilikom posete Jahorini, istakao da je BiH "propala i neodrživa zemlja u kojoj nema perspektive" i koja opstaje na percepciji moći SAD i Velike Britanije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()