Evropska komisija ponovo upozorila Crnu Goru zbog neusklađenosti sa viznom politikom

Takvo upozorenje ovog puta stiglo je u non-pejperu o vladavini prava u Crnoj Gori

28.06.2023. 12:08
  • Podeli:
Europska komisija_PIXABAY-639ca751aed0e.webp Foto: Pixabay

Evropska komisija još jednom je upozorila Crnu Goru zbog nesuklađivnja sa viznom politikom EU. 

Takvo upozorenje ovog puta stiglo je u non-pejperu o vladavini prava u Crnoj Gori.

 U dokumentu Evropske komisije, koji pokriva dešavanja od juna 2022. godine do marta 2023. godine navodi se da je tokom tog perioda postojao niz zastoja koji nijesu u potpunosti rešeni.

U dokumentu Evropske komisije se navodi da vizna politika Crne Gore nije u potpunosti usklađena sa viznom politikom Evropske unije, prenosi RTCG.

Crna Gora je opet tokom letnje sezone oslobodila državljane Saudijske Arabije od potrebe da pribave vizu, uprkos prošlogodišnjoj poruci Evropske komisije da takva politika nije u skladu sa evropskim standardima.

Evropska komisija je naglasila u poslednjem izvještaju o Crnoj Gori, na jesen 2022. godine, da vizna politika Crne Gore još nije u potpunosti usklađena sa EU listom zemalja čijim državljanima je potrebna viza za EU.

"Naprotiv, Crna Gora je 2021. i početkom 2022. godine još više odstupila od preporučenog usklađivanja. Vlada je u maju 2022. godine odobrila privremeno izuzeće od viza za državljane Saudijske Arabije, koje važi od juna do septembra, sa ciljem da se nadoknadi pad turista koji dolaze iz Rusije i Ukrajine", navodi Evropska komisija.

Dodaje se da su od zahteva za vize za kratkoročni boravak u Crnoj Gori izuzeti državljani 13 zemalja.

"Mere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje su na listi zemalja EU čijim državljanima je potrebna viza za EU", poručuje Evropska komisija.

Pored toga, upozorava se da stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogu bez vize ući u Crnu Goru i boraviti u zemlji do deset dana.

"Crnogorske vlasti su otkrile nekoliko slučajeva zloupotrebe ovog viznog režima. Crna Gora treba da obezbedi pojačano usklađivanje svoje vizne politike sa EU listom trećih zemalja kojima je potrebna viza", ukazala je Evropska komisija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()