Evropska komisija tužila Hrvatsku Sudu pravde EU

Tužbe su predate u paketu sa predmetima protiv Mađarske i Portugala

15.02.2023. 16:43
  • Podeli:
evropski sud pravde profimedia-0143497549-63c6a046ed85c.webp Foto: Profimedia

Dve tužbe protiv Hrvatske upućene su danas Sudu EU od strane Evropske komisije. Jedna se odnosi na neprenošenje direktive o energiji iz obnovljivih izvora, a druga na to što Hrvatska nije ispunila raniju sudsku presudu u vezi s nezakonitim odlagalištem u Biljanama Donjim.

Tužbe su predate u paketu sa predmetima protiv Mađarske i Portugala, a traže se finansijske sankcije protiv ovih država zbog neprenošenja Direktive EU o energiji iz obnovljivih izvora u nacionalno zakonodavstvo.

Na ovaj način, kako se navodi, EK nastoji da osigura razvoj energije iz obnovljivih izvora u celoj EU i smanjivanje emisija gasova staklene bašte, energetske zavisnosti i visokih cena. Države članice bile su obvezne da prenesu du direktivu do 30. juna 2021. u svoja nacionalna zakonodavstva, što Hrvatska, Mađarska i Portugal do sada nisu učinile uprkos ranije dobijenim opomenama.

Hrvatska, Mađarska i Portugal jedine su preostale države članice koje nisu dostavile korelacijsku tablicu ili dokument s objašnjenjima u kojem se navodi kako je prenesena svaka odredba Direktive. Komisija stoga Sudu Europske unije upućuje predmet protiv tih država članica.

Podsetimo, direktivom o energiji iz obnovljivih izvora, donesenom 2018., pruža se pravni okvir za razvoj energije iz obnovljivih izvora u području električne energije, grejanja i hlađenja te prometa u EU tokom ove decenije.

U njoj je postavljen obvezujući cilj EU da se do 2030. najmanje 32 posto energije dobija iz obnovljivih izvora i navedene su mere za osiguravanje isplativosti podršku za energiju iz obnovljivih izvora te pojednostavnjivanje administrativnih postupaka za projekte u području obnovljivih izvora energije.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()