Finale predizborne kampanje u Crnoj Gori: Milatović o 'hobotnici DPS-a', Đukanović o platformi 'velike Srbije'

Svakodnevnim predizbornim skupovima u različitim gradovima dvojica protivkandidata ulaze u finiš svojih kampanja pred nedeljne predsedničke izbore

Autor: Web UNA Srbija
28.03.2023. 12:18
  • Podeli:
Jakov Milatović_Foto Profimedia-6422bdc6d6469.webp Foto: Profimedia

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori, dvojica rivala, aktuelni šef države Milo Đukanović, ispred Demokratske partije socijalista (DPS), i njegov opozicioni protivkandidat Jakov Milatović, ispred Pokreta Evropa sad, ulaze u finiš svojih kampanja svakodnevnim predizbornim skupovima u različitim gradovima.

Milatović je u Nikšiću poručio da će zajedno sa građanima učiniti da taj grad ponovo postane "simbol industrije, grad fabrika, čelika i piva".

On je rekao da je Nikšić bio sinonim za industriju, ali je u velikoj meri podelio tešku sudbinu besputne vladavine poslednjeg evropskog diktatora Mila Đukanovića. On je istakao da je "hobotnica Demokratske partije socijalista uradila sve da devastira i poništi trud svakog poštenog nikšićkog domaćina".

Đukanović je, s druge strane, ponovio ranije već iznesene tvrdnje da Milatović "nastupa sa platforme 'velike Srbije'". Osvrnuvši se na prvi izborni krug, on je istakao i da je većina njegovih protivkandidata nastupala sa te iste platforme "velike Srbije".

"To je nesumnjivo. (Andrija) Mandić, (Goran) Danilović to sa ponosom ističu, ali koliko god pokušavali da se prikriju, to su i (Aleksa) Bečić i (Jakov) Milatović. To je svakome ko zagrebe malo ispod površine potpuno jasno. I jedan, i drugi su poletarci SNP-a koji su na svakom raskršću kroz koje smo prolazili, bili protiv Crne Gore. Njihov temelj je tamo, i nisu se oni mnogo odatle pomerili, ako su se uopšte pomerili", rekao je Đukanović na predizbornoj tribini u bjelopoljskoj Loznoj Luci.

Prema njegovim rečima, protekle dve i po godine, od kada je njegov DPS nakon tri decenije otišao u opoziciju na parlamentarnim avgustovskim izborima 2020. godine "najtačnije mogu opisati kao agonija crnogorskog društva".

Srbija ne može da podnese da Crna Gora pre nje postane članica Evropske unije, tvrdi Đukanović, optuživši Milatovića da je dobio zadatak od "onih koji ne žele evropsku Crnu Goru". Ako građani zele evropsku buducnost, onda, kako je naveo, njih moramo da pošaljemo u prošlost.

Đukanović je rekao da je za proteklih 30 godina na vlasti naučio da, kad god je bilo kritično, ljudi u Crnoj Gori su pametno prelomili.

"Tako da, ja sam u ovoj završnici kampanje apsolutni optimista. Ja sam čovek koji snažno veruje u svoje prednosti i koji snažno veruje u svoju pobedu na izborima u nedelju", rekao je Đukanović, saopšteno je iz DPS.

Kritikujući stranke pobednice na parlamentarnim izborima iz avgusta 2020, kada je njegova DPS prvi put nakon tri decenije otišla u opoziciju, Đukanović kaže da je "velikosrpski nacionalizam" ovu politiku razumeo kao "novu priliku da pokuša da anektira Crnu Goru i da Crnu Goru usisa u sastav 'velike Srbije' koji se danas modernije formuliše kao 'srpski svet'".

"Nisu uspeli u tome zato što im mi nismo dozvolili. Državotvorna opozicija koja je prethodno stvorila tu državu, branila ju je odgovorno prethodne dve i po godine", istakao je Đukanović i ocenio da je "pokušano ugrožavanje građanskog karaktera države".

Predsednički izbori – 'prvo poluvreme'

A s obzirom na to da Crnu Goru nakon predsedničkih očekuju i vanredni parlamentarni izbori, Đukanović je naveo da se predstojeći predsednički izbori mogu posmatrati kao prvo poluvreme.

"Pobeda na parlamentarnim izborima vratiće Crnu Goru u normalnost", rekao je Đukanović i ponovio da je tokom protekle dve i po godine Crna Gora iz stanja prosperiteta, napretka prema Evropskoj uniji, ušla u jedno potpuno nenormalno političko stanje. To stanje je opisao kao "agoniju crnogorskog društva".

On je pozvao građane da ulože veliki napor da, kako je rekao, dođemo do pobede, koju ćemo 2. aprila proslaviti.

"Razni će uticaji i uplivi biti kao što znamo i vi ste ih ovde videli kao i ja, tamo gde ja živim. Zato, hoću da vas zaista samo motivišem, da u ovih nekoliko dana uradimo bukvalno sve. Ako tako budemo radili onda sam ja savršeno miran i ubeđen da mi u nedelju veče slavimo još jednu veliku pobedu", rekao je Đukanović.

'Milo zna da ga Crna Gora neće glasati'

Milo Đukanović obilazi inostranstvo jer zna da ga Crna Gora neće glasati, rekao je Jakov Milatović na konvenciji u Beranama.

"Dobro znate sa kim imamo posla i koliko je važno za Crnu Goru da je u narednih pet godina ne vodi Đukanović", rekao je Milatović ističući da aktuelni predsednik godinama Crnu Goru "drži zarobljenu – u tenzijama, prošlosti i pokušajima da nas posvađa".

Milatović je, govoreći o "svim pošastima tridesetogodišnje vlasti", naveo "samo neke od posledica ohole vladavine Đukanovića".

"Decenijama su vršili pritisak na poštene ljude da se povinuju i da ih glasaju, a narodu davali mrvice i nudili nedovoljno plaćene poslove. Gasili su fabrike, a otvarali svoje banke i privatne kompanije. Znam da niste zaboravili sve ostale stvari koje su se dešavale svih ovih 30 godina, posebno odlazak naše mladosti u inostranstvo", rekao je Milatović, dodajući da dijaspora zaslužuje bolji tretman:

"Što Đukanović nije došao pred vas da vam objasni zašto su vaša deca morala da napuste svoj grad, nego se po ko zna koji put setio baš sad da organizuje dijasporu? On obilazi inostranstvo jer zna da ga Crna Gora glasati neće! Hvata se za slamku, pokušava da obmane naše ljude u dijaspori, koji svim srcem vole Crnu Goru", istakao je Milatović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()