Glasali Cvijanovićeva, Trivićeva i Dodik; CIK: Izlaznost veća nego na prošlim izborima

Do 15.00 sati na birališta je izašlo 35 odsto od ukupnog broja birača

02.10.2022. 12:28
  • Podeli:
glasanje_izbori_banjaluka_foto_AA (2)-1664706014417.webp Foto: AA

U Bosni i Hercegovini se održavaju deveti opšti izbori na kojima pravo glasa ima 3.277.490 redovnih birača. Više od 63.000 glasača prijavilo se za glasanje putem pošte.

Biračka mesta otvorena su jutros u 7 časova, uključujući i biračko mesto u Ambasadi BiH u Beogradu. 

Na svojim biračkim mestima građansku dužnost su u međuvremenu obavili i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je glasala na svom biračkom mestu u Banjaluci, 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik  glasao je u Laktašima.

Do sada su glasali i Radovan Višković, premijer Republike Srpske, potom kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović koji je glasao na svom biračkom mestu u Istočnom Sarajevu te Jelena Trivić, potpredsednik PDP-a i kandidat za predsednika RS koja je glasala u Banjaluci.

Birališta su zatvorena u 19 sati.

Do 15.00 sati na birališta je izašlo 35 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je iz CIK.

Predsednik CIK Senad Arnautović je na konferenciji za novinare rekao da je do 15.00 sati na birališta izašao 1.164.261 građanin od ukupno upisanih u birački spisak.

Prijavljeno je 35 prigovora na izborni proces, a za kršenje izborne tišine evidentirana su 23 prigovora.

Centralna izborna komisija u 12 časova drži konferenciju za novinare na kojima se daje prvi presek izlaznosti.

Izlaznost do 12 sati je 14 odsto, saopštio je CIK, što je za 3 odsto više u odnosu na prošle izbore. 

Veća izlaznost nego pre četiri godine

Na ovogodišnjim opštim izborima do 11 časova izašlo je 14 odsto birača što je za tri odsto više nego na opštim izborima održanim 2018. godine.

Na području Banjaluke do 11.00 časova glasalo je 18,75 odsto birača i to je nešto veća izlaznost u odnosu na lokalne izbore 2020. godine, rekao je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Dubravko Malinić.

Kako je rečeno na pres konferenciji CIK-a, najverovatnije će biti doneta odluka o odgađanju izbora na biračkom mestu u Novom Gradu, u RS-u, zbog ozbiljnih kršenja Izbornog zakona.

Uhapšeno pet članova biračkog odbora

MUP Republike Srpske saopštio je da je Policijskoj upravi Prijedor u 7.00 časova prijavljeno da biračko mesto u mestu Hozići, opština Novi Grad, nije otvoreno na vreme.

Na biračko mesto upućeni su policijski službenik i predsednik Opštinske izborne komisije.

Na navedenom glasačkom mestu je od strane posmatrača J.J. primećen u dve kutije određeni broj popunjenih glasačkih listića, prenosi RTRS.

Predsednik Opštinske izborne komisije smenio je birački odbor, obavestio CIK, a o događaju je obavešten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da je reč o krivičnom delu "izborna prevara" i naložio da budu lišeni slobode članovi biračkog odbora. Policijski službenici su na osnovu navedenog lišili slobode I.Dž., R.H., I.M., E.V. i S.H.



Glasačko mesto Hozići obezbeđeno je od strane policijskog službenika, a sporni glasački listići su uviđajem oduzeti.

Podsetimo, na opštima izborima u BiH biraju se nivoi vlasti kako na zajedničkom nivou, tako i na nivou oba entiteta.

Biraju se: tri člana Predsedništva BiH  i to po jednog iz redova srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda; zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsednik Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske i zastupnici za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i zastupnici za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()