Glavaš ponovo negirao krivicu za ratni zločin u Osijeku nad Srbima

Uz Glavaša, krivicu za ove ratne zločine negirali su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić, kojoj je sud odbacio predlog za izdvajanje iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

16.01.2023. 17:38
  • Podeli:
branimir glavaš profimedia-0032747186-63c57d2974ddd.webp Foto: Profimedia

Branimir Glavaš i saoptuženi ponovo su se danas na Županijskom sudu u Zagrebu izjasnili da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u predmetima "Selotejp" i "Garaža", po izmenjenoj optužnici zbog smrti dvojice optuženih - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića. 

Uz Glavaša, krivicu za ove ratne zločine negirali su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić, kojoj je sud odbacio predlog za izdvajanje iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Glavaš ne razume optužnicu

Glavaš je rekao da nije razumeo optužnicu u delu u kojem se navodi da je počinio krivično delo time što je propustio da spreči dopušteno i kažnjivo postupanje Krunoslava Fehira. 

"Ako je postupao zakonito, a ja ga u tome nisam sprečio, onda nema krivičnog dela niti kod mene", rekao je Glavaš.

Glavaš je, inače, sudu predao podnesak s krivičnom prijavom protiv nekadašnjih glavnih državnih tužilaca Dinka Cvitana i Dražena Jelenića i aktualne glavne državne tužiteljke Zlate Hrvoj Šipek, ali i tužitelja u postupcima "Selotejp" i "Garaža" Roberta Petrovečkog jer je, kako Glavaš tvrdi, svesno krše zakon pa ih treba sankcionirati.

"Pasivno držanje Državnog tužioca  RH i zagrebačkog Županijskog državnog tužioca saznanja za činjenicu da je Krunoslavu Fehiru nezakonito dodeljen status krunskog svedoka, a posebno stav zauzeta prilikom odbacivanja moje krivične prijave protiv Fehira, zasigurno ne predstavljaju okolnosti koje bi se odnosile na krivični imunitet državnog tužioca za izraženo pravno mišljenje u predmetu koji im je dodeljen u rad iz jednostavnog razloga što takvo postupanje prijavljenih predstavlja očigledno kršenje zakona koje je krivično delo", rekao je Glavaš.

Glavaš je tužioce prijavio za zloporabu položaja i ovlašćenja, kao i neprijavljivanje počinilaca krivičnog dela.

Zagrebački ŽDO odbacio je u oktobru 2021. krivičnu prijavu koju je Glavaš podneo protiv nekadašnjeg krunskog svedoka u slučaju "Selotejp" i "Garaža" Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u avgustu 1991.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svedok tužilaštva s obzirom na to da je kada je imao 16 godina u avgustu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, između ostalog, bio svedok mučenja Čedomira Vučkovića, kojeg su terali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka, prenela je Hina.

Srpski veštak utvrdio da je krivica na glavnom svedoku

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog, već običnog svedoka, a Glavaš njegovo svedočenje smatra lažnim. Štaviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubistvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrepio i nalazom sudskomedicinskog veštaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je utvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnese krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje krivičnog dela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Ustavni sud je u januaru  2015. ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu i suđenje Glavašu i njegovim saoptuženima ponovo započeo 2017., te je još jednom ispočetka krenulo u oktobru  2021. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()