Građani i zvaničnici pružili podršku Dodiku i Lukiću ispred Suda Bosne i Hercegovine

Procesi se vode zbog navodnog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje

29.04.2024. 14:37
  • Podeli:
suđenje miloradu dodiku u sudu BiH u sarajevu, milorad dodik - 29 april 2024 - foto Srna (1)-662f93e0225da.webp Foto: Srna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršioc dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić stigli su danas u Sud BiH u Sarajevu, gde ih je dočekao veliki broj građana i zvaničnika da bi im pružili podršku.  

Pred Sudom BiH vode se procesi protiv Dodika i Lukića zbog navodnog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, prenosi RTRS i dodaje da su među okupljenim građanima i nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH. 

Dodik je pred kompleksom pravosudnih institucija dočekan gromoglasnim aplauzom, piše Srna.

Podršku su došli da pruže srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, kao i ministri u Vladi Republike Srpske Savo Minić i Zora Vidović, ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

Pred Sudom su i srpski poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama, direktori javnih preduzeća i brojni funkcioneri.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je 11. septembra prošle godine Dodika i Lukića za krivično delo nesprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH, za šta je zakonom propisana kazna između šest meseci i pet godina zatvora i zabrana obavljanja javnih dužnosti.

Dodik je optužen da je kao predsednik RS potpisao ukaze o proglašenju dva zakona, koja je ranije Šmit prethodno poništio.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji RS neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH i da se u Službenom glasniku neće objavljivati Šmitove odluke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()