Hitno upozorenje: Jablanica i Konjic u novoj opasnosti

Građani ovih područja se pozivaju na dodatni oprez zbog mogućnosti naglog porasta vodostaja i opasnosti od bujičnih voda i klizišta.

07.10.2024. 14:23
  • Podeli:
poplava, poplave, jablanica, klizište, federacija bih - 5 okt 2024 - profimedia-0916746120-67016f5d04f8f.webp Foto: Profimedia

Zbog najavljenih obilnih padavina, koje se očekuju devetog oktobra 2024. godine, sa prognoziranih između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, na većini hidroloških stanica na području Jadranskog sliva predviđa se porast vodostaja.

Kako navode iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, poseban rizik postoji na poplavnim područjima TMT, te na srednjem i donjem toku reke Neretve, uključujući njene pritoke, preneo je portal "Klix".

"Upozorenje se izdaje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima zbog mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta, te obuhvata opštine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje," navodi se u saopštenju. 

Građani ovih područja se pozivaju na dodatni oprez zbog mogućnosti naglog porasta vodostaja i opasnosti od bujičnih voda i klizišta.

"Sve informacije o aktuelnim vodostajima sa svih hidroloških stanica na vodnom području Jadranskog mora, dostupne su na web stranici Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar: www.jadran.ba," ističe se u saopštenju. 

Aktivnosti praćenja i obavještavanja o trenutnom stanju provode se u skladu sa "Federalnim operativnim planom odbrane od poplava."

Takođe, savetuje se nadležnim institucijama da pomno prate situaciju i reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima. 

"Savetujemo nadležnim institucijama da prate situaciju i postupaju u skladu sa ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana obrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučamo dodatni oprez," dodaje se u izveštaju.

Službe civilne zaštite se pozivaju da upozore građane na područjima uz reke, posebno one koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, na povećanu opasnost. 

"Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz reke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama usled mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rekama," kaže se u saopštenju.

Pravovremeno obaveštavanje i izdavanje uputstava za pravilno ponašanje u takvim situacijama biće od ključne važnosti kako bi se umanjile eventualne štete.

Zaključno, građanima se preporučuje oprez, a nadležnim službama blagovremena i adekvatna reakcija na bilo kakve promene u hidrološkoj situaciji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()