Mitropolit Hrizostom: Veliki četvrtak je priprema sa Vaskrs, simbol pobede

Gospod je na ovaj dan održao Tajnu večeru sa apostolima

02.05.2024. 14:41
  • Podeli:
mitropolit dabrobosanski Hrizostom, 2 maj 2024 - foto Srna-6633899d2fff6.webp Foto: Srna

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji posvećenu Velikom četvrtku, za koji je istakao da je priprema za Vaskrs - simbol pobede.

"Sa Velikim četvrtkom se pripremamo za taj radosni trenutak pobede. U ovom prazniku treba da se pričestimo i da se sjedinimo sa Bogom, te uvedemo sebe u velike događaje koji su se zbili, na Veliki petak, Veliku subotu i na sam Vaskrs. Vaskrs je simbol pobede, jer je Gospod suštinski pobedio, vaskrsao iz mrtvih, izašao iz groba i pokazao se ljudima", rekao je mitropolit Hrizostom.

Naveo je da je Veliki četvrtak jedan od najvećih i najsudbonosnijih praznika pravoslavne crkve koji je uvod u stradanje, ali i u veliko vaskrsenje Gospodnje.

Besedeći o ovom velikom prazniku, mitropolit Hrizostom je naglasio da je Gospod na ovaj dan održao Tajnu večeru sa apostolima i ustrojio ono što je za pravoslavne hrišćane najsvetije, Svetu tajnu tela i krvi Gospodnje, kojom se pričešćuju.

Upravo je to sjedinjavanje sa Gospodom kroz tajnu tela i krvi najbitnije jer ljudi više nemaju potrebe da traže načine kako da dosegnu do Boga, istakao je mitropolit.

Rekao je da je Veliki četvrtak praznik koji je uvod u ono što se desilo na Veliki petak, a to je suđenje i vođenje kod Pontija Pilata, na Golgoti, raspinjanje i u sve ono dok Isus Hristos nije predao duh svoj u ruke Gospodnje.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je Veliki četvrtak praznik kada vernici mogu da čuju svo to savršenstvo od samoga Boga, koji daje sebe za čoveka.

"Ali sa druge strane, imamo i čoveka u svim njegovim različitostima i slabostima, od izdajnika do pokajnika", naveo je mitropolit Hrizostom, prenela je Srna.

Pravoslavni vernici obeležavaju danas Veliki četvrtak kao sećanje na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika.

Ovo je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne nedelje kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()