Hrvatska: Prošle godine najveći broj umrlih nakon Drugog svetskog rata

Najveći broj pojedinačnih smrti uzrokovan je - koronom.

05.11.2022. 12:01
  • Podeli:
Zagreb_setnja_gradjani_foto_LovroDomitrovic_PIXSELL-1663844167762.webp Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Najveći broj pojediničanih smrti u Hrvatskoj u prošloj godini prouzrokovan je zaraznom bolešću kovid-19, piše Jutarnji list, naglašavajući da je ovo prvi put u 50 godina da jedna zarazna bolest uzme primat nad bilo kojom drugom bolesti.

Tako je kovid-19 u neslavnoj trci pretekao ishemijske bolesti srca, cerebrovaskularne bolest kao i dijabetes dok su se hipertenzija, rak bronhija i pluća našli "tek" na četvrtom i petom mestu prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je objavio izveštaj o preminulima u 2021. godini.

"Ovaj izveštaj je samo potvrda onoga što od početka govorimo: kovid je teška bolest, a pokazalo se i smrtonosna. Naravno, najvecim delom preminuli su imali i druge dijagnoze, koje su najčešće iz grupe vodećih uzroka smrti", izjavio je predsednik hrvatskog Društva epidemiologa Miroslav Venus.

Kako se u izveštaju citira iz podataka Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, u ovoj zemlji je prošle godine bilo 62.712 umrlih.

Poražavajuća statistika kaže da je bilo 5.689 umrlih više u odnosu na 2020. godini.

Ovo je najveći broj umrlih u jednoj godini u Hrvatskoj nakon Drugog svetskog rata.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()