Hrvatska šalje satelit u orbitu

Hrvatska je jedina zemlja u Evropskoj uniji koja nema svoj satelit u orbiti.

24.11.2022. 19:22
  • Podeli:

Ta je malo poznata činjenica dala povod timu stručnjaka da, mimo pomoći države, odluče to da promene. Tako se već za sledeću godinu planira lansiranje u svemir prvog hrvatskog satelita, i to vrlo prepoznatljivog oblika.

Animacija bi dogodine trebalo da postane realnost. Prvi hrvatski satelit, nazvan CroCube, biće opremljen s dve kamere te komunikacijskim modulom, Zemlju će obići 16 puta dnevno na visini od 500 kilometara, 3-4 puta iznad Hrvatske.

Njegova osetljiva konstrukcija još je u izradi, koju sada može dirati samo voditeljka misije, i to u rukavicama. Glavna svrha projekta, kaže, je inspirisati i edukovati građane, ali i pokazati tehnološku spremnost hrvatskih stručnjaka za svemirsko doba.

"Kao što države u nastajanju stvaraju svoju himnu, imaju svoju valutu, granice i slično, tako jedna država može da ima i svoj satelit. To je bila ideja u pozadini misije, da se napravi pilot satelit, koji će podstaći druge ljude i institucije, da naprave nove, zahtevnije projekte za budućnost, da ovo bude samo prvi iskorak", kaže Daniela Jović, voditeljka prve hrvatske svemirske misije.

Jer CroCube je nanosatelit – težak svega kilogram, veličine 10x10x10 centimetara, ali ipak itekako funkcionalan, a sve što bude beležio biće dostupno baš svakome.

I da bi tako mali bio lansiran u svemir, CroCubeu je potreban iznos od 130 hiljada evra, zbog čega je organizovana i crowdfunding kampanja.

"Osim što dajemo sve podatke na korišćenje, tu je još jedna lepa stvarčica – na satelit ćemo montirati i jednu memorijsku karticu, tako da će svaki donator koji podrži našu misiju – idealno putem stranice crocube.hr – dobiti mogućnost da leti u svemir na virtuelan način, jer će se sva imena donatora smestiti na tu karticu i na simboličan način poleteti van Zemlje", objašnjava Jović.

A uz sve to, CroCube je i ekološki prihvatljiv – za lansiranje će koristiti raketu Falcon 9 tvrtke SpaceX koja se nakon postavljanja satelita u orbitu vraća na Zemlju, a nakon dve godine u orbiti satelit će sagoreti u atmosferi, ne ostavljajući za sobom nikakav trag.

Osim što će ostati zapamćen kao prvi hrvatski proizvod u svemiru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()