Hrvatska: Trgovci digli cene nakon uvođenja evra, vlada na nogama

Mnogi trgovci u Hrvatskoj podigli su cene zahvaljujući zaokruživanju nakon prelaska sa kune na evro

03.01.2023. 19:13
  • Podeli:
konverter_kune_euro_HNB-638ee7e915083.webp Foto: HNB

S prvim danima Nove godine i uvođenja evra kao službene valute u Hrvatskoj došlo je do vidljivog poskupljenja određenih roba i usluga.

Poskupljenje - svega

Tako, na primer, cigarete i duvanski proizvodi poskupeli su od 20 do 50 lipa, pa kutija cigareta koja je do sada koštala 29 kuna, sada košta tri evra i 90 centi.

Espreso kafa koja je pre uvođenja evra koštala šest kuna, sada košta 93 centa što je lipu ili dve manje od sedam kuna, dakle poskupljenje od skoro cele kune, prenosi hrvatski portal Direktno.

U nekim pekarama poput Mlinara jasno su vidljive više cene, pa tako kroasan koji je koštao šest kuna, sada košta evro i deset centi, što je za dve kune i 28 lipa skuplje od stare cene. Beli obični hleb poskupeo je za čak 31 lipu i sada košta evro i 90 centi.

Zagrebački parking isto tako je podigao cenu parkiranja vozila, pa sat vremena u prvoj zoni košta 12 kuna i šest lipa (evro i 60 centi), šest lipa više. Druga zona skuplja je za 27 lipa i iznosi pet kuna i 27 lipa, odnosno 70 centi. Treća zona skuplja je za 26 lipa. 

Na benzinskim pumpama Petrola i Croduxoa benzin je poskupeo za 39, a dizel za 24 lipe. 

Cene su više i na pijacama. Kilogram pomorandži je bio 13 kuna, a sada je cena narasla za čak dve kune i sedam lipa, odnosno kilogram košta dva evra. Krompir po kilogramu se do sada plaćao između tri i pet kuna, a sada je kilogram čak šest kuna i 78 lipa dok za kilogram luka umesti dosadašnjih šest kuna treba izdvojiti kunu i 53 lipe više.

Ministar privrede prozvao trgovce, oni mu besno odgovorili

Poslanik Nikola Grmoja iz opozicionog Mosta kaže da je za to isključivo odgovoran premijer Andrej Plenković.

Danas se oglasio i hrvatski ministar privrede Davor Filipović koji je prozvao trgovinske lance u zemlji da pokušavaju da situaciju prelaska sa kune na evro iskoriste za prevaru građana u svoju korist, a iz Udruženja trgovina su mu odgovorili da su neprijatno iznenađeni njegovom izjavom i da je, umesto stigmatizacije celog sektora, trebalo da imenuje prave krivce.

Filipović je, naime, ranije danas rekao da je  zaokruživanje cena na veću decimalu neopravdano i da postoji prostor za pad cena, a ne poskupljenje. 

"Neugodno smo iznenađeni pretnjama ministra privrede i  održivog razvoja Davora Filipovića koji je celu trgovinu, granu privrede koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom", poručili su iz Udruženja trgovina.

Navode da je Zakon o uvođenju evra vrlo jasno definisao pravila pretvaranja cena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od trgovaca.

Po toj formuli vrlo je jasno definisano kako se cene pretvaraju u evro s jasnom odredbom da se poslednja decimala može zaokružiti na gore ili dole, kažu iz Udruženja drigovina i tvrde da su sve trgovine tu formulu dosledno provodile.

Navode i da ne prihvataju da celi njihov sektor bude stigmatizovan, uz poziv nadležnima da prozovu i kazne one koje se nisu pridržavale propisanih pravila.

Napomenuli su da je poznato da su u proteklih godinu dana u Hrvatskoj cene rasle, ali ne zbog uvođenja evra, nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. 

Zato je kontinuirani rast cena u trgovinama prisutan već oko godinu i po dana zbog promena cena od proizvođača i distributera, kazali su u iz Udruženja i ukazali da je inflatorni efekat na cene hrane u tom razdoblju oko 20 posto.

"Trgovci su spremni da razgovaraju sa vladom o dalim merama kako bi se zajednički borili s rastućom inflacijom", poručili su iz Udruženja trgovina, preneli su hrvatski mediji.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()