Hrvatski gas ostaje Hrvatskoj: INA će morati da poveća proizvodnju

INA će gas koji proizvodi morati da prodaje Hrvatskoj elektroprivredi koja će ga dalje distribuirati

14.09.2022. 14:28
  • Podeli:
terminal krk lng plin gas nelpavleticpixsell.jpg Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Gas koji INA proizvodi u Hrvatskoj moraće ubuduće da prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), a moraće i da poveća proizvodnju za 10 odsto više od planirane, odlučila je danas vlada.

Ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović je novinarima nakon sednice rekao da je vladi to predložio krizni tim za bezbednost snabdevenosti gasom.

Filipović je, prenosi Hina, rekao da će HEP taj gas dalje distribuirati, odnosno prodavati domaćinstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Ove mere, kazao je Filipović, su privremene i važe za period od 1. oktobra ove do 31. marta naredne godine.

Vlada je INI naložila povećanje proizvodnje prirodnog gasa za 10 posto u odnosu na planiranu proizvodnju, što je u skladu sa tehničkim i tehnološkim mogućnostima, takođe u periodu od 1. oktobra ove do 31. marta naredne godine.

Gas iz današnje uredbe koji se prodaje Hrvatskoj elektroprivredi prvenstveno je potreban za obezbeđivanje svih poremećaja koji se eventualno mogu dogoditi u snabdevanju kupaca u kategoriji domaćinstava i preduzetništva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()