I premijer i predsednik: Milanović saopštio da neće dati ostavku, Ustavni sud odlučuje

Hrvatski predsednik kaže da će se kandidovati za premijera države sa mesta predsednika

17.03.2024. 15:32
  • Podeli:
Zoran Milanović_13102022_Luka Stanzl  Pixsell-1665754610842.webp Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je da neće dati ostavku na mesto šefa države i da će na predstojećim parlamentarnim izborima učestvovati kao kandidat za premijera i pobediti.

Milanović je naveo da su hrvatski premijer Andrej Plenković i njegovi HDZ-ovci svesni da gube izbore za Hrvatski sabor i da su zato odmah, u strahu od poraza, krenuli osporavati ustavnost njegovog učešća na parlamentarnim izborima.

"Ali, što god oni govorili i kakvu god odluku HDZ-ove ustavne sudije doneli, možete biti mirni. Na ovim ću izborima učestvovati kao kandidat za premijera i pobediti. Ako ustavne sudije izvrše Plenkovićev nalog, kao što su poslušno izvršavali sve njegove naloge proteklih godina, pa me spreče da budem kandidat na listi u prvoj izbornoj jedinici u kojoj se i on nadmeće, lista naše koalicije će svejedno pobediti", istakao je Milanović na svom zvaničnom "Fejsbuk" profilu.

On je naglasio da neće odstupiti sa dužnosti šefa države pre pobjede na ovim izborima i pre izbora novog predsednika Hrvatskog sabora jer bi u tom slučaju dužnost predsednika Republike preuzeo privremeno HDZ-ovac Gordan Jandroković.

"U tom slučaju Plenković i Jandroković bi upravljali državom, preuzeli bi apsolutnu vlast u Hrvatskoj. To je ono što zapravo i žele, ovladati i porobiti sve institucije hrvatske države. Siguran sam da im hrvatski ljudi to neće dopustiti. Neću dati ostavku na dužnost predsednika Republike jer neću prepustiti svu vlast u Hrvatskoj u ruke Plenkoviću i HDZ-u!", poručio je Milanović.

On je napomenuo da nikakve neustavnosti neće biti kod preuzimanja vlasti nakon pobede na izborima.

"Kao predsednik Republike biću kandidat za premijera /na listi ili ne, potpuno je svejedno/, nakon naše pobede na izborima i nakon konstituisanja novog saziva Hrvatskog sabora odstupiću sa dužnosti predsednika Republike, na kojoj će me zamijeniti – kako to Ustav striktno u članku 97 propisuje - novoizabrani predsednik Hrvatskog sabora, /a to neće biti HDZ-ovac Jandroković/. Nakon što okupim većinu poslanika, od vršioca dužnosti predsednika Republike tražiću da mi poveri mandat za sastav nove Vlade Hrvatske", pojasnio je Milanović.

Milanović je juče saopštio da će izbori za poslanike u Hrvatskom saboru biti održani 17. aprila, nakon što su poslanici u četvrtak, 14. marta, izglasali raspuštanje 10. saziva parlamenta.

Ustavni stručnjaci u javnosti se spore o tome da li Milanović treba pre kandidature podneti ostavku ili i na dužnosti predsednika može krenuti u izbornu trku.

Ustavni sud Hrvatske saopštio je da će se sutra izjasniti o najavi kandidature predsednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na listi SDP-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()