Institut iz Splita upozorava: Strahovita biološka invazija smeđe alge u hrvatskom Jadranu

Iz ovog instituta su na Fejsbuku objavili da je reč o "strahovitoj biološkoj invaziji" na koju su ukazali 2022,

08.07.2024. 09:37
  • Podeli:
smeđa alga facebook institut za okeanografiju i ribarstvo facebook-668b96df110be.webp Foto: Facebook@Institut za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske

U hrvatskom delu Jadrana  uočeno je širenje smeđe alge (Stypopodium schimperii) o kojoj su iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo iz Splita javnost obavestili još pre dve godine, a sada su je, kažu, ponovo videli kod Visa.

Iz ovog instituta su na Fejsbuku objavili da je reč o "strahovitoj biološkoj invaziji" na koju su ukazali 2022, a da su je nakon nedavnog uočavanja na terenu prinuđeni da sve pozovu na praćenje širenja ove alge.

Ukazali su da postoji sličnost između smeđe i domaće alge "Padina pavonica", te da se razlika može uočiti u boji, ali i u veličini. Smeđa alga je puno veća i dostiže dimenzije i preko 40 cm, dok ova domaća retko prelazi 20 cm.

 Smeđa alga, dodaju, potiče iz Indijskog okeana, a Sredozemlje je verovatno naselila prolaskom kroz Suecki kanal. Prva smeđa alga je je zabeležena u Izraelu oko 1973. godine. 

Navode i da nije moguće predvideti da li će smeđa alga uskoro prekriti morsko dno u hrvatskom Jadranu ili će se povući, što ne isključuju kao mogućnost, jer se to događa sa ovim stranim vrstama algi.

Iz Instituta su pozvali građane i turiste da im, ako uoče smeđu algu, prijave ili fotografišu i pošalju im fotografiju, jer je im je to od značaja radi njenog daljeg istraživanja u okviru već postojećeg projekta, preneli su hrvatski mediji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()