Istorijska pobeda Željke Cvijanović: Prva žena u Predsedništvu BiH

Željka Cvijanović, kandidat SNSD-a, ubedljivo je odnela pobedu za srpskog člana Predsedništva BiH

03.10.2022. 01:14
  • Podeli:
zeljka cvijanovic_tanjug.jpg Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Željka Cvijanović ulazi svojom pobedom u Predsedništvo BiH ne samo kao srpski član Predsedništva nego kao i prva žena na toj poziciji, u osmom sazivu kolektivnog šefa države.

Cvijanovićeva, koja na ovo mesto dolazi sa mesta predsednika Republike Srpske, u izbornoj trci na Opštim izborima koji su održani danas u BiH, ubedljivom pobedom ostavila je iza sebe protivkandidate Mirka Šarovića iz SDS-a i Nenada Nešića iz DNS-a.

Prema preliminiranim izbornim rezultatima SNSD-a osvojila je 270.000 glasova, oko 90.000 glasova više od drugoplasiranog Mirka Šarovića, što je potvrdio i Milorad Dodik, obraćajući se u izbornom štabu SNSD-a.

Kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović zahvalila je večeras građanima Republike Srpske za veliku podršku SNSD-u na opštim izborima u BiH.

Cvijanovićeva je rekla da je najvažnije da je izabrana iz Republike Srpske i da će u Predsedništvu BiH predstavljati stavove Srpske i ponašati se u skladu sa Ustavom.

"Pokrenući zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske uvek kada njen interes bude ugrožen", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da su ovo bili fer, otvoreni i demokratski izbori na kojima su građani imali pravo da se izjašnjavaju što su oni i uradili.

Ona na ovo mesto dolazi 16 godina nakon prvog saziva Predsedništva BiH u kome je na mestu srpskog člana bio Momčilo Krajišnik. Na ovom mestu naslediće svog partijskog kolegu Milorada Dodika. 

Predsedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana koji dolaze iz redova tri konstitutivna naroda BiH - Srba, Hrvata i Bošnjaka. Na toj se poziciji smenjuju na svakih osam meseci, a sam mandat traje četiri godine.

Članovi predsedništva biraju se neposrednim glasanjem, a srpskog člana Predsedništva BiH biraju glasači iz Republike Srpske. Predsedništvo imenuje predsedavajućeg Saveta ministara.

Željka Cvijanović rođena je 1967. godine u Tesliću, potpredsednik je SNSD-a i majka dvoje dece.

Milorad Dodik saopštio je da je on pobedio u trci za predsednika Republike Srpske, iako je pre njega pobedu proglasila i njegova protivkandidatkinja Jelena Trivić. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()