Izbori u BiH: Cvijanovićeva apsolutni pobednik, Izetbegovićev ubedljivi poraz

Ukupno je na izborima učestvovalo 127 političkih subjekata: 72 političke stranake, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

03.10.2022. 01:41
  • Podeli:
Izbori BiH Sarajevo_Reuters-1664733153714.webp Foto: Reuters

Deveti opšti izbori u BiH su završeni, a nakon zatvaranja birališta u 19.00 časova pokazalo se da je izlaznost na njima, prema podacima CIK-a, bila 50 odsto. To je za 2,2 odsto manje nego na izborima koji su održani pre četiri godine.

U neizvesnoj trci do kraja, glasovi su se brojali do kasno u noć. 

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima CIK-a srpski član Predsedništva BiH i prva žena na toj poziciji je kandidat SNSD-a Željka Cvijanović sa osvojenih 121.731 ili 51,65 odsto koja na ovo mesto dolazi sa pozicije predsednika Republike Srpske i koja je odnela ubedljivu pobedu nad kandidatom SDS-a Mirkom Šarovićem.

Bošnjački član Predsedništva BiH biće kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović koji je osvojio 162.053 glasa ili 55,78 odsto i ostvario ubedljivu pobedu nad Bakirom Izetbegovićem iz SDA, okončavši tako tri uzastopna mandata kandidata SDA na toj poziciji. 

Hrvatski član Predsedništva BiH je kandidat Demokratske fronte Željko Komšić sa osvojenih 110.928 ili 48,64 odsto koji je odneo pobedu nad Borjanom Krištom i vratio se na poziciju na kojoj je već bio u dva uzastopna mandata od 2006-2014. godine, a ovo mu je drugi uzastopni mandat od 2018. godine, što znači da mu je ovo četvrti put da je na toj poziciji.

Izborna trka za predsednika Republike Srpske vodila se između Milorada Dodika, predsednika SNSD-a i Jelene Trivić iz PDP-a, a pobedu je odneo Milorad Dodik.

Glasovi su se brojali do kasno u noć, Trivićeva je oko ponoći proglasila i izbornu pobedu, ali je Milorad Dodik ostvario prednost i osnovu 523.326 obrađenih glasova, osvojio 274.987 glasova dok je kandidat PDP-a Jelena Trivić osvojila 246.425, saopšteno je kasno noćas na konferenciji za novinare SNSD-a. Prethodno je oko ponoći Trivićeva proglasila izbornu pobedu.

Na ovogodišnjim izborima birana su tri člana Predsedništva BiH, 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednik i potpredsednik Republike Srpske, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te poslanici za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (98 poslanika) i zastupnici za kantonalne skupštine u Federaciji BiH.

Ukupno je na izborima učestvovalo 127 političkih subjekata: 72 političke stranake, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Biralo se na 5.903 biračka mesta i u 15 država sveta.

Pravo glasa ima 3.368.666 birača.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()