Jakov Milatović položio zakletvu: Inauguraciji prisustvuje veliki broj zvaničnika

Crna Gora i zvanično ima novog predsednika

20.05.2023. 12:51
  • Podeli:
Jakov Milatović R R  ATAImages-6468ce817ef4f.webp Foto: R.R./ATAImages

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio je danas zakletvu u Skupštini Crne Gore u Podgorici i preuzeo dužnost šefa crnogorske države.

"Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgoovrno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu", rekao je Milatović.

U Skupštini Crne Gore u Podgorici nešto iza podneva održana je svečana sednica na kojoj je izabrani predsednik Jakov Milatović preuzeo dužnost šefa crnogorske države.

Sednicu je otvorila predsednica Skupštine Danijela Đurović, koja je Milatovića sa suprugom sačekala ispred zgrade parlamenta.

Sednica je počela intoniranjem himne Crne Gore.

Svečanosti je prisustvovalo više od 200 zvanica među kojima su šefovi država zemalja Zapadnog Balkana - Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Bajram Begaj, premijer Bugarske Galab Donev, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, kao i veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Kao i evropski zvaničnici Oliver Ropke, predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič i Manuel Saracin.

Ceremoniji su prisustvovali i mnogi domaći političari, kao i dosadašnji predsednik Crne Gore i budući počasni bivši predsednik Milo Đukanović, nekadašnji predsednik Filip Vujanović i nekadašnji premijer Igor Luksić.

U Skupštinu je bio i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Na svečanu sednicu nije došao gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Podsećamo, Milatović je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo pobedio višedecenijskog vladara Đukanovića.

Milatović je treći predsednik Crne Gore od obnove njene nezavisnosti,  21. maja 2006. godine, a pre njega su to bili Filip Vujanović i MIlo Đukanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()