Jezive scene iz Jablanice pogođene poplavom: Novinarka sa terena javlja - 19 mrtvih, ljudi zatrpani

Stanovništvu na pogođenim područjima potrebna je pomoć, a najurgentnije su konzervirana hrana i flaširana voda.

05.10.2024. 10:49
  • Podeli:
PXL_041024_121731669 poplave jablanica bih Denis KapetanovicPIXSELL-6700f8b8e7c65.webp Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Nakon poplava koje su zahvatile BiH najteža situacia je u Jablanici, gde je i najveći broj srušenih objekata i objekata pod vodom, a slično je i u Trusini i Buturović Polju, a novinarka TV BHT 1 Dragana Kusmuk Stanišić kaže da su ta mesta neprepoznatljiva.

"Mogli smo videti samo drveće i vodu, mulj, sve pluta na površini vode, mogli smo videti zabrinute stanovnike", rekla je ona za Tanjug i dodala da su već pokrenute i humanitarne akcije za pružanje pomoći ugroženima.

Ona navodi da se prema poslednjim nezvaničnim podacima 48 lica vodi kao nestalo samo na teritoriji Jablanice, dok zvanični podaci govore da je nakon bujičnih poplava i pojave klizišta kod Jablanice, Konića, Kreševa i Kiseljaka potvrđena smrt 19 osoba, a da se za mnogima traga. Na teren je pristigla mehanizacija koja uklanja kamenje, a veruje se da ispod kamenja ima zatrpanih ljudi.

Stanovništvu na pogođenim područjima potrebna je pomoć, a najurgentnije su konzervirana hrana i flaširana voda. 

Kusmuk Stanišić ističe da je putna komunikacija otežana, a ponegde i u potpunosti obustavljena. Prema njenim rečima, meteorolozi nisu predvideli ovaj scenario.

"Upozorili su na malo padavina u oktobru, rekli su da će jesen biti topla i sa malo kiše, međutim, desilo se to što se desilo", kaže ona.

Dodaje da postoji mogućnost su se mogle preduzeti preventivne mere, da postoji mogućnost da se nešto moglo uraditi, da su neki prolazi za vodu mogli biti pročišćeni, ali da stanovnici ne traže krivce.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()