Još tri osobe hospitalizovane u Hrvatskoj nakon trovanja kiselom vodom: Oglasio se i ministar

Priča o otrovnoj vodi u Hrvatskoj krenula je na društvenim mrežama

08.11.2023. 10:07
  • Podeli:
kisela voda, mineralna voda pixabay-654b4f682f855.webp Foto: Pixabay

Nakon što je u riječkoj bolnici ranije hospitalizovana osoba zbog sumnje na povredu jednjaka posle konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću, još tri pacijenta su zbog slučaja trovanja pićem smeštena u Kliničko-bolničkom centru Zagreb, izvestili su hrvatski mediji.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš obišao je novopridošle pacijente u KBC-u Zagreb, saopštilo je Ministarstvo zdravstvo. Policija vrši uviđaj i uzima uzorke spornog pića za dalju analizu i istragu, prenosi portal Index.

"Prva povreda je bila u Rijeci, a pacijent ima teške povrede i prati se stanje, koje je stabilno. Još ih je nekoliko, svi su lakše povređeni, kod mnogih je upitno radi li se o hemijskoj povredi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom", rekao je Beroš.

On je naveo da kada je reč o drugom povređenom, takođe je stanje stabilno, dok se u trećem slučaju radi o čoveku od 38 godina i još se ne zna je li razlog piće.

"Moramo biti oprezni, ali ne treba sejati paniku. Najvažnije je da mi nemamo elemenata na osnovu kojih bismo javnost mogli da upozorimo da se čuvaju određenih pića, ali ako neko oseti neku tegobu, treba da se javi lekaru", rekao je Beroš.

Dodao je da će, kada bude bilo više informacije o povezanosti ovih događaja, obavestiti javnost.  Hrvatski zavod za javno zdravstvo primio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila sanitarna inspekcija nakon uviđaja u riječkom kafiću gde je nedavno pozlilo jednoj osobi, a rezultati analize biće dostavljeni Državnom inspektoratu.

 Gastroenterolog Rajko Ostojić preporučio je građanima da izbegavaju sva gazirana pića i da piju običnu komunalnu vodu. 

Podsetimo, čovek koji je prvi hospitalizovan usled hemijskih povreda jednjaka pre toga je pio mineralnu vodu "Romerquelle". Kompanija "Coca-cola" Hrvatska se tim povodom oglasila i potvrdila slučaj. 

"Svesni smo izololovanog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim nadležnim telima", navodi se u saopštenju Coca-cola Hrvatske.

Priča o otrovnoj vodi u Hrvatskoj krenula je na društvenim mrežama, a potom su se oglasili KBC Rijeka odakle je potvrđeno da imaju pacijenta sa hemijskim oštećenjem na jednjaku, a potom i policija. Policija je navela da je sve u vezi sa ovim trovanjem prosleđeno tužilaštvu i nadležnim inspekcijama.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()