Kako će Zapadni Balkan da sarađuje sa EU: Milatović domaćin Samita lidera Brdo-Brioni Procesa u Tivtu

Članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i takozvano Kosovo

02.10.2024. 10:08
  • Podeli:
jakov milatović, 4 sept 2023 - foto Robert Anic Pixsell-65a15c1369850.webp Foto: Robert Anic/Pixsell

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović biće domaćin Samita lidera Procesa Brdo-Brioni, koji će 7. i 8. oktobra biti održan u Porto Montenegru, u Tivtu. Tokom trajanja Samita biće održana plenarna sednica, na kojoj će se razgovarati o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije, saopšteno je iz Kabineta crnogorskog predsendika.

Posle plenarne sednice, uslediće pres konferencija na kojoj će govoriti predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Svečana večera za lidere samita biće organizovana 7. oktobra, a svečani ručak dan kasnije.

"Predstojeći samit lidera Procesa Brdo-Brioni prilika je da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

"Članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo", stoji u saopštenju iz Kabineta Milatovića.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()