Karađorđeva, ćevapi, japrik: Zašto je Balkan Express restoran kakav je nedostajao Zagrebu?

Iako nostalgičare podseća na legendarni jugoslovenski film, zagrebački restoran u vozu ima malo dodirnih tačaka sa filmom iz ranih osamdesetih

09.10.2022. 19:58
  • Podeli:

Francuska, italijanska ili, recimo, kineska kuhinja dobro su izbrendirane u celom svetu, a u njihovim restoranima se možete osećati kao usred Pariza, Rima i Pekinga. Kuhinja Zapadnog Balkana, međutim, još nije svetski prepoznata, a mogla bi da bude.

Tvrde to svi koji su – privučeni zanimljivim imenom restorana, svratili na zagrebački peron 16 kako bi doživeli ukuse i mirise ne samo Zagreba, nego i Beograda, Sarajeva ili Skoplja.

Iako nostalgičare podseća na legendarni jugoslovenski film, zagrebački restoran u vozu ima malo dodirnih tačaka s filmom iz ranih osamdesetih, ali veza ipak postoji.

"A to je da čuvamo onog malog lopova u sebi koji krade trenutke sreće. Zašto trenutke sreće? Zato što njih jedine pamtimo celi život", kaže Ante Perica, vlasnik restorana Balkan Express.

A sreća je bez dobre hrane retko potpuna, pa se zato na meniju Balkan Expressa nalaze dobro poznata jela s ovih prostora.

"Imamo Karađorđevu šniclu, imamo punjenu vešalicu, japraci i ćevapi gurmanski". A na pitanje šta se najviše traži, kuvar Danijel Vukmirović kaže da se "najviše traže gurmanski ćevapi i Karađorđeva šnicla".

Pa iako su ta jela poznata svim nepcima Zapadnog Balkana, kad su te zemlje u pitanju – i tu postoje razlozi za sitni rasprave. Ili možda ne.

"Poznajem celu balkansku kuhinju, nije uopšte problem. Jedino bih savetovao da izbacite ovu Karađorđevu sniclu".

– Zašto?

"Pa zato što je to Zagrebački odrezak. To je isto. To je jedino mali savet", kaže Ratko Miličević iz Zagreba.

"Jeli smo Karađorđevu sniclu i pekarski krompir i šopsku salatu i bilo je fenomenalno!"

– Kako to da ste ovde došli po Karađorđevu šniclu? Postoji li neko drugo mesto u Zagrebu gde se ona može pojesti?

"E to sad ne znam, ali pretpostavljam da ne može", priznaje Ines Grgurević.

Činjenica da su ajvar zaštitili Slovenci, a recimo šljivovicu Česi – u ovom restoranu nikoga ne zanima.

"Mi ne smemo pristati na kompromis da su lignje jedino obeležje Jadrana. Mi ne smemo pristati na kompromis da su ćevapi obeležje samo BiH. Ne smemo pristati na kompromis da jednu Srbiju obeležava samo jedno jelo. Mi se moramo vratiti jednom temeljnom sistemskom postojanju nas kao Balkana, a to je da smo zajedno jači", kaže Ante Perica.

Jer gostima je ionako nije mnogo bitno čije je šta – ako tanjir iza njih ostane prazan, a stomak pun.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()