Kašnjenje na sedam biračkih mesta: Dosad glasali Višković, Radmanović, Izetbegović, Bećirović...

Izborni dan na opštim izborima u BiH protiče mirno, ali se na samom početku kasnilo sa otvaranjem birališta

02.10.2022. 11:08
  • Podeli:
glasanje_izbori_BiH_foto_AA (1)-1664701064300.webp Foto: AA

Ukupno 79 posto biračkih mesta otvoreno je tačno u 7 sati, do 7.15 otvoreno je 18 posto biračkih mesta, a preostala biračka mesta sa kašnjenjem do sat vremena, saopštila je koalicija "Pod lupom" koja prati izbore u BiH. 

Izbori protiču mirno

Iz Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2022" koji prati i preduzima mere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbednosne situacije u entitetu Republika Srpska (RS) na dan opštih izbora u Bosni i Hercegovini saopšteno je da se proces glasanja u RS-u odvija mirno, bez incidenata, javlja Anadolu Agency (AA). Sedam biračkih mesta nije bilo otvoreno na vreme u Srpskoj.

U Srpskoj je i Opštinska izborna komisija Novi Grad smenila je birački odbor na biračkom mestu Hozići, gde su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje.

Glasali Radmanović, Višković, Izetbegović, Bećirović...

U Republici Srpskoj na opštim izborima svoju građansku dužnost već su obavili premijer Republike Srpske Radovan Višković koji je glasao u Banjaluci.

Osim njega već su glasali i predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, predsednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović te Nebojša Radmanović.

Dosad su u entitetu Federacija BiH na izborima glasali Bakir Izetbegović, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za člana Predsedništva BiH iz bošnjačkog naroda koji je glasao u Sarajevu.

Predsednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović koji je glasao u Mostaru dok je Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine glasao u Tuzli.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je većina biračkih mesta na opštim izborima jutros otvorena, te da su sa radom počela i 352 mobilna tima.

Odziv birača do 11 sati CIK BiH će saopštiti na pres-konferenciji u 12 sati.

Od danas je aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije BiH putem kojeg će se moći pratiti sve aktivnosti ovog tela.

Na opštima izborima u BiH biraju se nivoi vlasti kako na zajedničkom nivou, tako i na nivou oba entiteta.

 Biraju se: tri člana Predsedništva BiH  i to po jednog iz redova srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda; zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsednik Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske i zastupnici za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i zastupnici za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()