Ko ima 10.000, a ko 15.000 potpisa: Počeo predsednički izborni cirkus u Severnoj Makedoniji

Prvi krug izbora za šefa države biće održan u 24. aprila, a drugi u 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima

04.03.2024. 07:00
  • Podeli:
izbori u severnoj makedoniji, severna makedonija - shutterstock-65e4fc6688449.webp Foto: Shutterstock

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski prikupio je danas potrebnih 10.000 potpisa građana za kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima, a isto, pa još i više, učinila je opoziciona političarka iz partije VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

''U rekordnom roku, za manje od pet sati, prikupljeno je 10.000 potpisa građana koji podržavaju kandidaturu za drugi mandat predsednika Steve Pendarovskog'', saopšteno je iz kabineta predsednika Severne Makedonije.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski saopštio je da je Silijanovska Davkova sakupila više od 15.000 potrebnih potpisa, prenose severnomakedonski mediji.

Pored Pendarovskog i Siljanovske Davkove, još pet kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji prikupilo je potreban broj potpisa za podnošenje kandidature, i to ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, gradonačelnik Gostivara Arben Taravar, gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, lider i kandidat stranke ''Znam - Za našu Makedoniju'', gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider stranke ''Grom'' Stevčo Jakimovski i Biljana Vankovska, koja ima podršku stranke ''Levica''.

Pendarovski je na predsedničkim izborima pre pet godina bio zajednički kandidat vladajuće koalicije SDSSM i DUI i u drugom krugu pobedio Siljanovsku-Davkovu, koja je i tada bila kandidat opozicione VMRO DPMNE.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan u 24. aprila, a drugi u 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()