Ko je Zoran Milanović: Kontroverzni hrvatski predsednik se pojavio na političkoj sceni 2007. godine

Milanović je široj hrvatskoj javnosti postao poznat kada je 2007. godine postao predsednik SDP-a

18.03.2024. 16:34
  • Podeli:
zoran-milanovic-varazdin-01052022-vjeran-zganec-rogulja-pixsell.jpg Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Aktuelni hrvatski predsednik Zoran Milanović je od petka, kada je najavio da će biti nosilac liste SDP u Prvoj izbornoj jedinici i kandidat za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima, glavna tema svih medija u Hrvatskoj i regionu. 

Danas mu je Ustavni sud zabranio učešće na parlamentarnim izborima i na bilo koji način učešće u izbornoj kampanji. Ukoliko, pak, ostane pri svojoj odluci, Milanović će morati da podnese ostavku na dužnost predsednika Republike.

Milanović je široj hrvatskoj javnosti postao poznat kada je 2007. godine postao predsednik SDP-a.

Na čelo SDP-a došao je kada je imao 41 godinu, a četiri godine kasnije postao je hrvatski premijer. Na mestu premijera nije dočekao drugi mandat, ali je politički vaskrsao 2019. godine kada se kandidirao za predsednika Republike Hrvatske i pobedio protivkandidatkinju iz HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović.

Zoran Milanović je rođen 30. oktobra 1966. godine u Zagrebu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je pravo na Univerzitetu u Zagrebu i dobio Rektorovu nagradu 1990. godine. 1998. magistrirao je pravo Evropske unije na Flamanskom univerzitetu u Briselu (V.U.B.). 

Profesionalnu karijeru započeo je kao pripravnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a 1993. godine se zaposlio u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske. Bio je politički savetnik mirovne misije OEBS-a u Azerbejdžanu 1994. godine, a od 1996. do 1999. godine radi kao savetnik u misiji Hrvatske pri Evropskoj uniji i NATO-u u Briselu. 

Zoran Milanović je 2003. godine postao pomoćnik ministra za političke multilateralne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova. Godine 2007. izabran je za predsednika Socijaldemokratske partije Hrvatske, nasledivši Ivicu Račana. Te godine je bio i predsednik Nacionalnog komiteta za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske Evropskoj uniji. 

Poslanik u Hrvatskom saboru postao je 2008. Do 2011. bio je predsednik Poslaničke grupe SDP-a i član Saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sistem. Kao lider četvorostranačke koalicije levog centra, pobedio je na parlamentarnim izborima 2011. godine, čime je postao premijer 10. hrvatske vlade. Tokom njegovog mandata Hrvatska je postala članica Evropske unije 2013. Bio je premijer Hrvatske do 2016. 

Nakon vanrednih izbora 2016. završio je mandat predsednika Socijaldemokratske partije. Kasnije je svoju profesionalnu karijeru nastavio kao konsultant. U politiku se vratio 2019. Kandidovao se i pobedio na predsedničkim izborima 2019-2020, čime je postao peti predsednik  Hrvatske. 

Od 1994. godine u braku je sa Sanjom Musić Milanović sa kojom ima dva sina - Jakova i Marka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()