Komemoracija u Jasenovcu: Plenković i Milanović se ignorisali, Mesiću pozlilo

Premijer i predsednik Hrvatske nisu se ni pogledali, a Milanović je bio okrenut leđima kada je Plenković stigao u Jasenovac

23.04.2023. 15:03
  • Podeli:
plenković milanović mesić nikola ćutuk pixsell-64452c361cc8d.webp Foto: Nikola Ćutuk Pixsell

Na današnjem obeležavanju 78 godina od proboja poslednjih zatvorenika iz ustaškog logora u Jasenovcu, komemoraciji je prisustvovao hrvatski državni vrh, uključujući premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića, koji su se međusobno ignorisali kada su stigli u Jasenovac.

Premijer i predsednik Hrvatske nisu se ni pogledali, a Milanović je bio okrenut leđima kada je Plenković stigao u Jasenovac.

Prilikom nabrajanja visokih zvanica, Milanović i Plenković nisu jedan drugome ni aplaudirali, javlja N1.

Kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvet kod kojeg su položili ruže, državni vrh Hrvatske, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti, preživela zatvorenica Nevenka Končar i članovi porodica stradalih odali su počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac. 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je danas dolazak predstavnika jevrejske nacionalne manjine na komemoraciju žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, ocenjujući da dolazak celog državnog vrha i predstavnika svih nacionalnih manjina predstavlja važnu poruku.
Plenković je rekao da će tako biti i narednih godina.

Predstavnici jevrejske nacionalne manjine prethodnih godina su održavali komemoraciju zasebno zbog toga što su bili nezadovoljni zbog isticanja ustaških simbola u javnosti, prenela je Hina.

U koncentracionom logoru Jasenovac ustaše su ubile 700.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Pred kraj Drugog svetskog rata, rano ujutro, 22. aprila 1945. godine, poslednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj. 

Proboj je preživelo stotinak logoraša.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()