Konferencija 'Balkan na raskršću': Sve je isto, ništa isto nije

Pored unutrašnjih konflikta, i rusko-ukrajinski sukob ostavlja traga u BiH, ali prema rečima učesnika – dijalog je tek počeo

Autor: Sanja Krasić
12.11.2022. 14:41
  • Podeli:

Da li će nedavno održani izbori doneti promjene u BiH? Kakva je pozicija Balkana u rusko-uskrajinskom sukobu? Odgovore na ova pitanja stižu sa konfrencije "Balkan na raskršću", održane u Banjaluci.

"Sve je isto, ništa isto nije", poruka je koja je stigla sa današnje diskusije, tokom koje su reč vodili analitičari, profesori i novinari. Da bi ta poruka dobila drugačiji ton, naše političke elite bi morale da ulože mnogo napora.

"Čini mi se da je jedan pesimistični ton preovladavalo celom pričom, iz razloga što smo dobro svesni kakve su naše političke elite i koliko su spremni da se dogovaraju, koliko su spremni da rade na poboljšanju, kako unutar zemlje, tako i u samom region", poručio je novinar Žarko Marković.

Do tada će, prema njegovim rečima, pomirenje unutrašnjih konflikta, ali i napredak ka evropskom putu, ostati na čekanju. Baš kao i bolji položaj Hrvata u BiH - zaključio je Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. 

"Ključ rešenja krize u BiH nalazi se, pre svega, u rukama političkih elita u Sarajevu, koje u proteklom periodu nisu pokazale odgovornost, a još manje, volju za kompromisom. Mi znamo da se bosanskohercegovački čelnici nisu uspeli dogovoriti oko Izbornog zakona, koji ide uveliko na štetu Hrvata i visoki predstavnik je pokazao volju da Hrvati ne budu potpuno preglasani u Domu naroda. Naravno da Hrvati ne mogu biti potpuno zadovoljni u vezi s tim, iako je podvučena crta da se ne preglasaju Hrvati, insistiraće se i dalje na promeni Izbornog zakona, jer je opšti konsenzus u RS da je Komšić nelegimitmni predstavnik hrvatskog Naroda, poručio je Skoko.

A da pored unutrašnjih konflikta, i rusko-ukrajinski sukob ostavlja traga u BiH, ali i regionu - smatra pisac Muharem Bazdulj, naglašavajući da se to preslikalo i na nedavno održane izbore u BiH.

"Kada je reč o kontroverznom pitanju pogleda Beograda na predsedničke izbore, da se pristajanje Milorada Dodika uz Vladimira Putina, koje je jače nego pristajanje Srbije, verovatno igralo ulogu u rezervisanosti Beograda u odnosu na Dodika na ovim izborima. Takođe, kad se gledaju međudržavni odnosi ovih zemalja, kada se gleda Srbija koja ima prijateljske odnose sa Rusijom, ali s druge strane, ne može zbog Kosova da odobri akt agresije, aneksije... To su sve aspekti ovog sukoba koji imaju uticaja i na BiH i na region", rekao je Bazdulj.

Današnja diskusija je završena, ali prema rečima prisutnih, dijalog je tek počeo. Danas u Banjaluci, a u budućnosti, i u drugim gradovima Republike Srpske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()