'Kraljevi kriptovaluta' ostaju na slobodi: Sud u Crnoj Gori doneo konačnu odluku

Njih dvojica su uhapšeni krajem marta na podgoričkom aerodromu, a na teret im se stavlja krivično delo falsifikovanje isprave.

02.06.2023. 14:50
  • Podeli:
work-933061_1920  hakeri kompjuter posao Pixabay-1667558479607.webp Foto: Pixabay

Državljani Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun sa slobode će se braniti od optužbi za falsifikovanje isprava, nakon što je u ponovljenom postupku podgorički Osnovni sud doneo rešenje da im se pritvor ukine nakon što uplate jemstvo od po 400.000 eura.

Iz osnovnog suda je saopšteno da su članovi pravnog tima koji zastupa dvojicu korejaca dostavili dokaze o uplati 400.000 eura jemstva, kao i dokaze o imovini u Srbiji i Južnoj Koreji i dodatne finansijske garancije, prenosi RTCG.

Viši sud 24. maja ukinuo prvobitnu odluku kojom je prihvaćeno da Do i Hon izađu iz Istražnog zatvora kada uplate novac.

Njih dvojica su uhapšeni krajem marta na podgoričkom aerodromu, a na teret im se stavlja krivično delo falsifikovanje isprave.

Za njima je raspisana poternica zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje, a za Kvonom, koji važi za “kralja kriptovaluta”, i zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara, dok se za Hona smatra da mu je bio saradnik.

Ministar pravde Marko Kovač 29. marta je izjavio da ekstradiciju uhapšenih zahtevaju Južna Koreja, ali i Sjedinjene Američke Države.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()