Lideri osam stranaka u BiH dogovorili koalicioni sporazum

Predstavnici tih stranaka juče su postigli saglasnost i o sadržaju dokumenta o programskoj saradnji koji bi uskoro trebao da bude potpisan

03.11.2022. 14:21
  • Podeli:
Zastava BiH_Foto Pixabay-1667482925468.webp Foto: Pixabay

Lideri osam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, koje su do sada bile u opoziciji, postigli su sporazum o formiranju koalicije koja bi trebalo da bude deo nove vlasti na nivou države i u Federaciji BiH.

Istovremeno je upozoreno da aktuelni i budući član Predsedništva iz reda hrvatskog naroda, koji je u to telo ponovo izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić na terenu radi "prljavi posao" kojim pokušava da spasi Stranku demokratske akcije (SDA) od odlaska u opoziciju.

Okosnicu ovog bloka stranaka bošnjačke i građanske orijentacije čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS), koje su i pre izbora načelno dogovorile koaliciju, a sada su im se pridružili Stranka za BiH (SBiH), Pokret za nove generacije (NiP), Partija demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i lista gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, prenela je Hina.

Predstavnici tih stranaka su juče postigli saglasnost i o sadržaju dokumenta o programskoj saradnji koji bi uskoro trebao da bude potpisan, potvrđeno je na društvenim mrežama iz centrale SDP-a.

Sporazum, kada bude potpisan, značiće obavezu na zajedičko uspostavljanje parlamentarne većine na svim nivoima vlasti, zajedničko predlaganje predsednika i dopredsednika Federacije BiH, kao i na jedinstveni nastup u pregovorima s drugim potencijalnim partnerima u vlasti.

Sporazum je načelno otvoren i za Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, iako je ta stranka do sada bila čvrsti saveznik Stranke demokratske akcije (SDA). Čelnik NiP-a Elmedin Konaković sugerisao je da Demokratska fronta nije dobra ideja, jer je, kako je kazao, jasno da je savezništvo Komšića i SDA i dalje čvrsto te da on najveću bošnjačku stranku pokušava da zadrži na vlasti.

"Imam dokaze sa terena po kojima predsednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić radi taj prljavi posao za SDA", rekao je Konaković za javni servis BHRT.

Pojasnio je da Komšić direktno ili preko posrednika pokušava da uveri predstavnike drugih stranaka da pristanu na taj koncept u zamenu za učestvovanje u vlasti na različitim nivoima.

SDA je na izborima 2. oktobra pojedinačno dobila najviše glasova bošnjačkih birača u trci za mandate u parlamentima države i Federacije BiH, ali opoziciona “osmorka” ipak može okupiti veći broj poslanika time istisnuti SDA iz vlasti s obzirom na to da ta stranka može računati samo na savez s Komšićem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()