Mađarski general-major preuzeo komandu nad EUFOR-om u BiH

Operacija Altea, zvanično poznata kao EUFOR (Snage Evropske unije u BiH) su međunarodne snage koje deluju pod nadležnošću Saveta Evrope

04.01.2024. 15:12
  • Podeli:
EUFOR_zastava_foto_EUFOR Cropped-655f581dbe858.webp Foto: EUFOR

General-major mađarske vojske Laslo Štic preuzeo je ove godine komandu nad Operacijom Altea, mirovnom misijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Štic je istakao da će vojska intervenisati u zemlji samo ukoliko policija ne bude mogla da osigura mir, kao i da je koren problema u Bosni i Hercegovini oružani sukob 1990-ih godina.

"Vojni rizik je sekundaran, misija EU će intervenisati samo ako policija BiH ne može da obezbedi mir. Ali situacija može da eskalira u bilo kom trenutku, kao što se desilo na Kosovu prošlog maja. Zato je važna međunarodna vojna sila, koja treba da bude nepristrasna i pouzdana, sa preventivnim sredstvima ako je potrebno", rekao je general Štic.

On za mađarski kanal M1 izjavio da su se oružane snage te zemlje već dokazale u misiji KFOR-a na Kosovu 2021. godine, a da je ovo prvi put da će jedan mađarski general predvoditi EUFOR, prenosi "Hangari tudej".

"Krajnji cilj je da se srpski i hrvatski delovi integrišu, da mogu da sarađuju i budu spremni za ulazak u Evropsku uniju", zaključio je Laslo Stic.

Operacija Altea, zvanično poznata kao EUFOR (Snage Evropske unije u BiH) su međunarodne snage koje deluju pod nadležnošću Saveta Evrope. 

Vojna operacija počela je 2. decembra 2004. godine, devet godina nakon rata u BiH, sa glavnim zadatkom mirovne misije u Bosni i Hercegovini. 

Nakon odluke Političko-bezbednosnog komiteta Evropske unije, Mađarska je u januaru 2024. preuzela vođstvo nad misijom, navodi "Hangari tudej".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()