Milanović: Decenija članstva Hrvatske u EU – ni uspeh, ni neuspeh

Hrvatska je dugo čekala da postane članica Unije, ali ne toliko kao druge države zapadnog Balkana, rekao je hrvatski predsednik, opisavši to kao 'neki oblik zlostavljanja i neodgovornosti' prema zemljama kandidatima

23.05.2023. 13:52
  • Podeli:
Zoran Milanović_Foto Pixsell Marko Lukunić-646ca8aa764cf.webp Foto: Pixsell / Marko Lukunić

Prvu deceniju članstva Hrvatske u Evropskoj uniji ne smatram "ni uspehom, ni neuspehom", izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović i poručio da će se lično boriti protiv toga da EU postane federacija.

"To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći", rekao je Milanović na konferenciji koju je organizovao Centar za demokratiju i pravo "Mika Tripalo".

Milanović je rekao da je Hrvatska dugo čekala da postane članica EU, ali ne tako dugo kao druge države zapadnog Balkana, što je opisao kao "neki oblik zlostavljanja i neodgovornosti" prema zemljama kandidatima, prenosi portal Index.hr.

On je ocenio da je budžet EU "toliko mali" da se sa njim ne može ništa da uradite osim "osnivanja inovacionih centara, izgradnje ponekog mosta ili vatrogasnog doma".

Osvrnuvši se na posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Pekingu, koja je uznemirila zapadne saveznike, Milanović je izrazio gledište da je Makron imao pravo kad je govorio o većoj autonomiji EU.

"Makrona smatram najkalibriranijim, najrazumnijim i najpotentnijim evropskim liderom", istakao je Milanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()