Milanović i pozitivan i negativan: I posle izbora u Hrvatskoj rejting stranaka isti

U odnosu na brojne prethodne mesece, snažno je pao broj ispitanih koji veruju da država ide u pogrešnom smeru i iznosi 58 odsto

26.04.2024. 11:10
  • Podeli:
Zoran Milanović_Foto Pixsell Marko Lukunić-646ca8aa764cf.webp Foto: Pixsell / Marko Lukunić

Prema prvom postizbornim rezultatima istraživanja javnog mnjenja HDZ je i u aprilu bila prva i najpopularnija stranka sa 28,5 odsto podrške anketiranih, a SDP je drugi uz 22,2 odsto podrške, dok je na trećem mestu platforma Možemo! koja ima podršku od 12,3 odsto.

Domovinski pokret je na četvrtom mestu sa podrškom od 10,1 odsto, a peti je Most sa 8,3 odsto podrške ispitanih. 

Sve ostale stranke su pojedinačno na ispod dva i po odsto podrške, a postotak neodlučnih je realativno nizak i iznosi 6,7.

Rezultate istraživanje koje je sproveo Crobarometar za april, objavio je sinoć Dnevnik hrvatske Nove tv. s napomenom da se anketa, za razliku od izbornih rezultata, odnosi na stranke pojedinačno, a ne na koalicije.

Prema istom istraživanju najpozitivniji političar je lider Mosta Božo Petrov za 55 odsto ispitanih, dok je lider DP Ivan Penava pozitivac za 53 odsto ispitanih, a Dalija Orešković kod njih 51 odsto. Četvrti je gradonačelnik Zagreba i jedan od koordinatora platforme Možemo! Tomislav Tomašević kojeg kao pozitivca vidi polovina anketiranih, a peti je predsednik države Zoran Milanović koji je za nijansu slabiji, s 49 odsto.

Najčešće je negativne reakcije među ispitanicima izazivao Andrej Plenković - kod 49 odsto anketiranih,  Gordan Jandroković i Peđa Grbin dele drugo mesto po negativnosti, na njih loše reaguje 45 odsto ispitanih. Anka Mrak Taritaš je četvrta s 44 odsto, a među top pet najnegativnijih je i Zoran Milanović sa 42 odsto.

U odnosu na brojne prethodne mesece, snažno je pao broj ispitanih koji veruju da država ide u pogrešnom smeru i iznosi 58 odsto. Da država ide pak u dobrom smeru veruje više od trećine ispitanih, njih 34 odsto, a stav nema njih osam odsto.

Što se tiče očekivanja od nove Vlade, osam odsto ispitanih kaže da će biti znatno bolja, 21 odsto smatra da će biti nešto bolja. Četrdesetak odsto ispitanih misli da će sve ostati isto, a po osam odsto kaže da će biti nešto lošija ili znatno lošija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()