Milanović o obnovi na Baniji: Nije obnovljeno ništa, Srpska je uradila više od nas

Baniju je 29. decembra 2020. pogodio razorni zemljotres jačine 6,2 stepeni po Rihteru

30.12.2022. 14:11
  • Podeli:
petrinja zemljotres profimedia-0583504449-63ac5342be98a.webp Foto: Profimedia

Hrvatski predsednik Zoran Milanović sazvao je danas vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o spornoj obnovi stambenih objekata na Baniji koju je pre dve godine pogodio razorni zemljotres. Na Baniji većinom živi srpsko povratničko stanovništvo koje je i pre zemljotresa, iako se nalaze na svega 60-ak kilometara od Zagreba, bilo potpuno zaboravljeno od strane hrvatskih vlasti.

„Osećam da bih posle dve godine strpljenja i prećutne ili direktne podrške Vladi koju bih dao svima na tom zahtevnom projektu, trebalo nešto da kažem. I sam sam bio premijer i bavio se takvim problemima, možda ne tako velikim, ali poznajem tehniku. Ako postoji volja, a novca je mnogo više nego ranije, posao se može obaviti. Oštećeno je 38.000 objekata, posle dve godine izgrađeno je 6 zamenskih porodičnih kuća, radi se još 88, takva je situacija na kraju 2022. godine“, rekao je Milanović.

Pojasnio je i da se radi o 4.7000 objekata u kojima su vršeni nadzor nad radovima na rekonstrukciji.

„To može biti poštansko sanduče ili deo dimnjaka. Nije to ništa. Ovo je zastrašujuće. Dobili smo novac od EU, ima mnogo negodovanja. I dalje smo najgori u EU po realizaciji raspoloživih sredstava, to su brojke. Još smo na dnu. To više nije trend, to je stanje stvari. Ne mogu nikog drugog da smatram odgovornim osim Vlade", rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je dodao i da ga "boli" što se Republika Srpska više obnovila na Baniji nego Hrvatska.

„Ili malo manje. To je tužno. Ali tako je. U Baniji ništa nije urađeno, a nema ni otežavajućih okolnosti. Ljudsko strpljenje je na izmaku, rekao je Milanović i dodao da on u obnovu više ne veruje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()