Milanović: Susret Vučića i Plenkovića dobra stvar

Verujem da će ubrzo uslediti i drugi susreti, što će biti sledeći korak ka stvaranju atmosfere i pretpostavki za politički dijalog dve zemlje o otvorenim pitanjima, smatra Milorad Pupovac

19.01.2023. 15:23
  • Podeli:
milanovic-63c40e0b0a28b.webp Foto: Anadolija

Susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu je "dobra stvar", ocenio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

On je novinarima, tokom posete Zadarskoj županiji, rekao da Plenković sada vidi da ne može pobeći od tog razgovora. Za današnji susret dvojice političara Milanović kaže "da to nije slučajno".

Plenković će na kraju morati da sedne i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, koga je nazvao "malim Slobom", dodao je on.

"Plenković je nanjušio da je Vučić dao intervju u kojem radi ono što sam ja rekao pre godinu dana, da Srbija treba da odluči na koju će stranu", rekao je Milanović.

Milanović kaže da se, iako HDZ-ovci "bedno i jadno" vređaju Srbe u hrvatskom Saboru, "Vučić u intervjuu juče prvi put odmakao od Rusa i rekao da nikada neće priznati aneksiju Krima".

"I hop, evo ti Plenkovića", zaključio je Milanović, preneo je N1 Hrvatska.

Pupovac: Veoma brzo uslediti i drugi susreti

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac takođe je pozdravio je današnji susret hrvatskog premijera i srpskog predsednika, i rekao da veruje da se na tome neće stati.

Veruje, kaže, da će veoma brzo uslediti i drugi susreti, što će biti sledeći korak koji će doprineti stvaranju atmosfere i pretpostavki za politički dijalog između dve zemlje o otvorenim pitanjima, preneo je zagrebački portal Index.

Zvanični Beograd nedavno je prvi pružio ruku Zagrebu, kada je prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić prisustvovao svečanom obeležavanju Božića u organizaciji SNV, a kome je bio prisustan i premijer Plenković sa ministrima.

Sa Dačićem je u Zagrebu bio i lider hrvatske zajednice u Srbiji i sada ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov. Njih dvojica tada su potpisali Deklaraciju o pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()