Muke sa Evropskom komisijom: Odložena odluka o smeni direktora Uprave policije Crne Gore

Ne želimo da ulazimo u galimatijas, bitno je da se sprovede koordinacija sa EK, istakao je premijer Milojko Spajić

01.03.2024. 17:12
  • Podeli:
milojko spajić AP PhotoRisto Bozovic via Tanjug-6540a5da134d2.webp Foto: AP PhotoRisto Bozovic via Tanjuzg

Vlada Crne Gore odložila je  odluku o razrešenju direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saopštio je premijer Milojko Spajić posle današnje sednice Vlade i istakao da će sve u vezi sa tim predlogom biti koordinirano sa Evropskom komisijom.

Spajić je na konferenciji za novinare rekao da Brđanin nema poverenje nijednog člana njegove vlade, pa samim tim ni njegovo. Vlada, kazao je, podržava predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o razrešenju direktora Uprave policije i da su s tim u vezi doneta dva zaključka: "Predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića za razrešenje Brđanina, a drugi je da ministar Šaranović do ponedeljka planira akcije kako da se to sprovede".

Istakao je da je "loše građane informisati lažnim vestima" tim pre što je rad njegove vlade transparentan i bez želje da se politizuju javne funkcije.

"Sa Evropskom komisijom se savetujemo i tražimo optimalan način da izađemo iz ove situacije. Direktor policije nema poverenje Vlade i to nije normalno. Ne želimo da ulazimo u galimatijas sa Evropskom komisijom. Bitno je da se sprovede koordinacija sa Evropskom komisijom i mislim da svi ministri treba da koordiniraju sa EK oko iskustva", saopštio je Spajić.

Dodao je da su se svi usaglasili da Šaranović preuzme koordinisanje Upravom policije, ali kao privremeno rešenje. Dodao je da je važno da sve bude u skladu sa međunarodnim pravilima i da Uprava policije sarađuje dobro sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

"Ali je bitno da sve bude u skladu sa našim evropskim putem i da ne postoji nikakva sumnja sa bilo koje strane iz Brisela ili od međunarodnih partnera da želimo da politizujemo bilo koju funkciju", rekao je Spajić.

On je rekao da je Crna Gora pred dobijanjem IBAR-a i da je jako bitno da ne postoji nikakva sumnja od Evropske komisije (EK) i međunarodnih partnera.

"Ali imamo Leks specijalis koji zabranjuje da političar upravlja policijom. Zato je bitno da se sa Evropskom komisijom savetujemo kako da izađemo iz ove situacije", rekao Spajić.

Spajić je kazao da ministar pravde Andrej Milović, koji je prošlog vikenda isključen iz Pokreta Evropa sad, neće biti smenjen sa ministarske funkcije u naredna tri meseca.

"Isključenje Milovića iz PES-a odnosi se na njegovo političko delovanje, nemamo više vremena za političke zađevice. Ja sam negde i kazao koliko sam bio iznenađen onim Odborom za bezbednost. Tu nije samo gospodin Milović bio problematičan iz moje perspektive, nego svi učesnici su bili jako problematični, način govora, iznošenje operativnih informacija bez ikakvih dokaza, bez ikakvih konkretnih informacija. Mislim da je ono bilo jako ružno, jako ružna slika našeg bezbednosnog sektora. Nadam se da se to više nikad neće ponoviti", naveo je Spajić.

Za Milovića će biti ključno da li će Crna Gora ući u IBAR, kazao je Spajić i dodao da će tek posle toa rad Milovića biti ocenjen i tada će biti jasna njegova sudbina.

Komentarišući ostavku predsednika države Jakova Milatovića na sve funkcije u PES-u, Spajić je kazao da svako ima pravo da izađe iz partije.

"Nemam komentara na to. Svako ima pravo da izađe iz partije ili da bude u partiji", rekao je Spajić novinarima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()