Nakon tri godine: Ukinuta vanredna situacija u Srpskoj zbog korone

Odluka je donesena na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije

18.05.2023. 15:16
  • Podeli:
covid-kovid-bolnica-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Od danas u Republici Srpskoj više nije na snazi vanredna situacija izazvana virusom korona.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sednici je donela Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, kao i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja Kovid 19, piše Srpskainfo.

Odluka je donesena na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije.

Podsetimo da je Svetska zdravstvena organizacija ovog meseca, na osnovu izveštaja Komiteta za vanredne situacije Međunarodnih zdravstvenih propisa, utvrdila da Kovid 19 više ne predstavlja javno zdravstvenu pretnju od međunarodnog značaja.

"Iako virus SARS-CoV-2 i dalje cirkuliše, zaključeno je da trenutne varijante virusa nisu povezane sa većim rizikom od razvoja težih kliničkih formi bolesti, te da Kovid 19 trenutno ne predstavlja vanredan događaj koji ima rizik za javno zdravlje drugih država putem međunarodnog širenja i koji zahteva koordinisan međunarodni odgovor", saopšteno je iz Biroa Vlade.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je, u skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i stavom Svetske zdravstvene organizacije, dostavio prijedlog za prestanak primene vanrednih mera u Republici Srpskoj, te predložio prestanak važenja vanredne situacije, kao i Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja Kovid 19.

SZO je 11. marta 2020. godine proglasila pandemiju bolesti izazvane virusom korona, a Vlada RS je 16. marta 2020. godine uvela vanrednu situaciju za teritoriju Republike Srpske.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()