Nastavak lova na Srbe: U Zvorniku uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin

Lica lišena slobode će posle kriminalističke obrade u prostorijama SIPA biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH

15.12.2023. 16:59
  • Podeli:
sipa foto UNA-63f48369e3593.webp Foto: UNA

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su na području Zvornika sedam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivično delo genocida u vezi sa krivičnim delima individualna i komandna odgovornost i pomaganje propisana Krivičnim zakonom BiH.

"Lica lišena slobode će posle kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz SIPA.

Sarajevski portal Klix piše da je reč o pripadnicima Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a, kako im je rečeno iz Tužilaštva BiH, uhapšeni se dovode u vezu sa streljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, posle pada Zaštićene zone Srebrenica.

Ranijim presudama, piše portal, je utvrđeno da su pre ubistava u Orahovcu zarobljeni Bošnjaci držani u sali škole "Grbavci" u ovom mestu. Iz Tužilaštva BiH za Klix rekli da trenutno ne mogu govoriti o detaljima akcije.

BORS osudio hapšenja

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić izjavio je da su današnja hapšenja bivših pripadnika VRS i Ministarstva unutrašnjih poslova na području Zvornika nastavak lova na Srbe koji je počeo 1996. godine.

"Ne znam čemu ovo vodi. BORS je hapšenja oštro osudio i biće u punom kapacitetu uz Gradsku boračku organizaciju Zvornik. Imamo informacije i da će Gradska uprava Zvornika pružiti podršku uhapšenima", rekao je Ostojić novinarima u Banjaluci, prenela je Srna.

Istakao je da iz BORS-a ova pitanja ne mogu da reše sami i da treba sačiniti strategiju na nivou institucija Srpske jer, kako je naglasio, ovo ne može više da se trpi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()