Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću u Sudu BiH u Sarajevu

Dodik je nakon prošlog ročišta novinarima ispred Suda BiH rekao da zakon krši Kristijan Šmit, a poredak BiH Tužilaštvo i tužioci podanici.

25.09.2024. 09:14
  • Podeli:
Dodik_Sud_BiH_foto_UNA-65a7cf9105c17.webp Foto: UNA

U Sudu BiH u Sarajevu danas će biti nastavljeno suđenje predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću, zbog nepoštovanja nametnutih odluka Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika.

Advokat predsednika Srpske Goran Bubić rekao je ranije da će na ovom ročištu biti saslušan svedok Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske i član Upravnog odbora "Službenog glasnika", na predlog odbrane drugooptuženog Lukića.

Ovo je drugo ročište za nedelju dana, a na prethodnom, 18. septembra, svedok Lukića, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Boran Bosančić rekao je da niko, pa ni direktor "Službenog glasnika", ne može da ospori objavljivanje zakona koje je donela Narodna skupština, jer ako bi to uradio bio bi to napad na ustavni poredak.

Bosančić, koji je predsednik Upravnog odbora "Službenog glasnika", rekao je tokom saslušanja da OHR ne može da naredi da se zakonska rešenja ne objavljuju jer to nije propisano nadležnostima ni visokog predstavnika niti OHR-a. OHR, dodao je on, ne može da donosi zakone koji se odnose na Republiku Srpsku jer je procedura donošenja zakona definisana zakonima Srpske i njenim ustavom.

Advokat Bubić je nakon ročišta rekao da je svedočenje Bosančića pokazalo da u pravnom poretku u BiH de jure visoki predstavnik nema nikakvu ulogu, prenela je Srna.

Dodik je nakon prošlog ročišta novinarima ispred Suda BiH rekao da zakon krši Kristijan Šmit, a poredak BiH Tužilaštvo i tužioci podanici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()