Nema više elektronskih cigareta u zatvorenom prostoru? Komšije spremaju stroži zakon o duvanskim proizvodima

Evo šta će sve biti zabranjeno

22.09.2024. 14:25
  • Podeli:
vejp cigarete, vajp, e-cigarete - profimedia-657acfb24f8d3.webp Foto: Profimedia

Hrvatska razmatra izmene zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih i sličnih proizvoda, koje zabranjuju grejane duvanske proizvode u zatvorenom prostoru, kao i prodaju nikotinskih vrećica maloletnicima.

Izmenama se zabranjuje da se mlađima od 18 godina prodaju cigarete, električne cigarete, bezdimni duvanski proizvodi i biljni proizvodi za pušenje, kao i nikotinski proizvodi među kojima su i nikotinske vrećice, popularne među mladima, prenosi Index.hr.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš ističe da se u zakonskim izmenama, koje su u javnoj raspravi do 24. septembra, uvodi i mogućnost privremene zabrane novih štetnih proizvoda koji se stalno pojavljuju na tržištu.

"Poučeni iskustvom s nikotinskim vrećicama koje nisu bile izričito navedene u zakonu, želeli smo da omogućimo da ministar može privremeno zabraniti prodaju nekih novih proizvoda za koje se dokaže da negativno utiču na zdravlje. Takva privremena zabrana trajala bi do 12 meseci", objasnio je Beroš.

Upotrebu grejanih duvanskih proizvoda želi da ograniči Evropska komisija, koja je prepoznala njihovu štetnost. 

Komisija je uočila da je upotreba grejanih duvanskih proizvoda porasla u pet država članica za najmanje 10 posto, a među njima je i Hrvatska.

Ukoliko novi zakon stupi na snagu, u prostorima u kojima je zabranjeno pušenje, osim cigareta, više neće smeti da se koriste ni grejani duvanski proizvodi.

Prema klasifikaciji koju napravila američka Agencija za lekove i hranu (FDA) cigarete su, po štetnosti, na prvom mestu, a zatim cigare, e-cigarete, duvan za nargile, nikotin koji nije duvanski, duvan za lulu, pa duvan za motanje. 

Slede bezdimni duvanski proizvodi, uključujući duvan za umakanje, duvan za šmrkanje, snus, duvan za žvakanje i ostali duvanski proizvodi, uključujući nikotinske vrećice i gelove, kao i duvanske proizvode koji se otapaju.

U izmenama hrvatskog zakona nema takve klasifikacije, već se samo, prema evropskoj direktivi, uvodi novi pojam - "grejani duvanski proizvod", u kojem se duvan samo zagreva, ali ne gori.

Novost je i zabrana upotrebe aroma u takvim proizvodima, a zbog izrazite štetnosti arome su zabranjene direktivom EU. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()