Nevolje u komšiluku: U Hrvatskoj porast konzumacije hemijskih droga i drugih vrsta zavisnosti

Povećan broj i zavisnika od igara na sreću, video igrica, alkohola

10.02.2024. 23:29
  • Podeli:
droga tablete pilule pixabay-64998c1a2c573.webp Foto: Pixabay

 U Hrvatskoj je ustanovljen porast upotrebe hemijskih droga - kokaina, amfetamina i ekstazija - ali i uzgajanje kanabisa, što je uz povećanje broja zavisnika od igara na sreću, video igrica, alkohola i duvana glavni problem koji bi trebalo da se rešava u okviru Zajedničkog akcionog plana za suzbijanje zavisnosti.

"Shvatili smo nužnost promene u pristupu ovom problemu i prvi put smo jedinstveno sagledali niz oblika zavisnosti koje, pored narkotika uključuju alkohol, cigarete, kocku, video igre i druge. To do sada nije bila praksa, nego je za pojedine oblike zavisnosti postojao zaseban nacionalni program", izjavio je pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zadužen za suzbijanje zloupotrebe droga Željko Petković na predstavljanju Akcionog plana do 2026. godine.

Prema njegovim rečima, učeći iz primera drugih zemalja koje su slične Hrvatskoj, tragalo se za načinima da se sistem unapredi i učini efikasnijim, prenosi Hina.

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2022. godine pokazuju da je  registrovano 6.078 osoba koje su se lečile od bolesti zavisnosti od različitih psihoaktivnih supstanci i 641 osoba koja je te godine bila na aktivnom lečenju.

Broj lečenih osoba je porastao, ali je i dalje manji u poređenju sa brojem lečenih u godinama pre pandemije kovida-19.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()