Nova internet prevara na Balkanu: Muškarac (66) ostao kratak za 20.000 evra

Građanima se savetuje posebna pažnja i oprez kada su u pitanju onlajn kupovine

06.10.2023. 10:42
  • Podeli:
kreditna kartica, banka, prevara, internet pixabay-650ad64030db9.webp Foto: Pixabay

Nova računarska prevara dogodila se nedavno u Splitu, u kojoj je 66-godišnjak ostao bez više od 20 hiljada evra koje je zbog ulaganja u kriptovalute uplatio u virtualni novčanik.

On je policiji je prijavio da je nepoznata osoba njegov broj mobilnog telefona stavila u grupni razgovor mobilne aplikacije za dopisivanje te su ga u komunikaciji uverili u mogućnost zarade putem ulaganja u rudarenja kriptovalutama.

Potom je uplatio novac u virtualni novčanik, a nakon nekog vremena shvatio je da je novac nestao s njegovog virtualnog novčanika i da je prevaren za više od 20 hiljada evra. Policija u takvim slučajevima sprovodi kriminalističku istragu.

"Kako ne bi postali žrtva ovakvog ili sličnog kaznenog dela građanima savetujemo da budu vrlo oprezni u onlajn transakcijama, da prethodno provere kome uplaćuju svoj novac i da ne ustupaju svoje lične podatke nepoznatim osobama, odnosno da ne dele kartični pin ili lozinku za onlajn bankarstvo", poručuju iz hrvatske policije.

Podsećaju i na projekt "SafetyNet-Bitka za sigurnost" jer žele da 2023. bude godina sigurnijeg interneta. Jedan od ciljeva tog preventivnog projekta je osvestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim delima iz domena internet kriminala.

I u Srbiji je nedavno bila aktuelna internet prevara, te je i Narodna banka Srbije morala da reaguje. Narodna banka Srbije upozorila je građane da je na društvenim mrežama "Instagram" i "Fejsbuk" učestalo pojavljivanje lažnih anketa u kojima im se nude novčane nagrade ukoliko popune anketu i dostave određene informacije.

Takve ankete, kako kažu iz NBS, zapravo su kreirali kriminalci, koji se oglašavaju na lažnim profilima poslovnih banaka, pod njihovim imenom i logom, a cilj im je da se od građana pribave podaci koji će kriminalcima omogućiti pristup računima građana preko aplikacije elektronskog i mobilnog bankarstva.

Dodaje se da nakon što putem ankete dobiju ove podatke, kriminalci mogu da koriste platne instrumente građana i obavljaju transakcije njihovim novčanim sredstvima, a da građani postaju svesni prevare tek kada im stigne poruka o zaduženju računa.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()