Obeležena 80. godišnjica bitke na Sutjesci

Nakon bitke, koja se odigrala u junu 1943. godine, jugoslovenski partizani su međunarodno priznati kao jedini pokret na teritoriji bivše SFR Jugoslavije koji se bori protiv fašizma

17.06.2023. 21:55
  • Podeli:
sutjeska-national-park-privatna.jpg

Stotine antifašista iz svih delova bivše SFRJ prisustvovalo je danas obeležavanju 80. godišnjice bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih bitaka iz Drugog svetskog rata.

Oni su u Dolini heroja odali počast pripadnicima Narodno-oslobodilačkog pokreta koji su stradali u bici na Sutjesci, prenose Vijesti.

Posmrtni ostaci više od tri hiljade poginulih počiva u Spomen kosturnici u Nacionalnom parku Sutjeska.

U junu, 1943. godine, izgladnele, iznurene i opkoljene partizanske čete su na planinama između reka Sutjeske i Pive, pobedile nadmoćnijeg i brojnijeg neprijatelja - fašističke sile osovine.

U bici je poginulo oko 7.500 partizana (597 partizanki) sa jedne, i oko hiljadu Nemaca sa druge strane. Najviše stradalih bilo je u Drugoj dalmatinskoj udarnoj brigadi - njih 764, podseća podgorički dnevnik.

U borbi su ranjeni i vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) Josip Broz Tito i britanski kapetan Bil Stjuart.

Nakon te bitke, jugoslovenski partizani su međunarodno priznati kao jedini pokret na teritoriji bivše SFRJ, koji se bori protiv fašizma. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()