Orban: Dogovorio sam se sa Spajićem da Crna Gora do decembra zatvori određena poglavlja

Mnogo poglavlja već je trebalo da se zatvori, ali je Unija zapostavila politiku proširenja, rekao je Orban

24.10.2024. 15:21
  • Podeli:
crna gora, evropska unija, crnogorska zastava, zastava evropske unije EU, zastave -  profimedia-65dddf5dc0a93.webp Foto: Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da se sa crnogorskim kolegom Milojkom Spajićem dogovorio da Crna Gora zatvori određena poglavlja u pregovorima za članstvo sa Evropskom unijom (EU) do decembra.

On je na sastanku u Budimpešti rekao da se u trenutnoj međunarodnoj situaciji kompetitivnost EU smanjuje, a da je mađarski odgovor na to nastavak procesa proširenja, prenosi CdM.

"Mnogo poglavlja već je trebalo da se zatvori, ali je Unija zapostavila politiku proširenja. Za vreme predsedavanja Mađarske, mi smo odlučni da promenimo situaciju i podržimo Crnu Goru u napretku ka EU", dodao je Orban.

Spajić je naglasio da je Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak i da će biti spremna za pristupanje 2026, a onda i punopravna članica EU 2028.

On je istakao da ceni mađarsku pomoć na putu ka EU, posebno što će ''Mađarska uložiti velike napore da Crna Gora dobije međuvladinu konferenciju već u decembru'', radi zatvaranja određenih poglavlja,

''To bi značilo da je samo godinu nakon dobijanja IBAR-a Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak i da će biti spremna da za pristupanje EU 2026, a onda i punopravna članica 2028”, zaključio je Spajić.

Mađarska predsedava EU do 31. decembra, a od 1. januara zameniće je Poljska.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()