Osijek: Istraga protiv osam državljana Hrvatske i Srbije zbog krijumčarenja migranata

Policija je saopštila i da trojica stranih državljana nisu dostupni hrvatskim pravosudnim organima

25.01.2024. 15:21
  • Podeli:
osijek, privođenje osumnjičenih za krijumčarenje ljudi, migranata - 25 jan 2024 - foto Davor Javorovic Pixsell-65b26de5de8bd.webp Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Zbog sumnje da su u sklopu zločinačkog udruženja prokrijumčarili najmanje 119 migranata, Uskok je pokrenuo istragu protiv osam hrvatskih i srpskih državljana, od kojih su trojica nedostupna hrvatskim organima, a za sve je zatražen istražni zatvor.

Petorica osumnjičenih su privedeni danas u osiječki Županijski sud gde se tokom dana očekuje odluka istražnog sudije o predlogu za određivanje istražnog zatvora.

Policija je saopštila da trojica stranih državljana nisu dostupni hrvatskim pravosudnim organima. 

Uskok i osječko-baranjska policija juče su saopštili da su u okviru kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u organizovani kriminal, uhapsili više osoba sa osječko-baranjskog područja i jednu osobu s područja Policijske uprave zagrebačke. 

Policija je danas saopštila da osumnjičenog 64-godišnjaka i 42-godišnjaka tereti da su, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, povezali više osoba u zločinačko udruženje zbog krijumčarenja ljudi i omogućavanja njihovog kretanja po hrvatskoj teritoriji, iako za to nisu ispunili uslove.

Uskok je saopštio da sumnja da su okrivljeni od februara do decembra prošle godine u Hrvatskoj i Srbiji, s osobom iz Srbije te drugim za sada nepoznatim osobama, organizovali kontinuirano nedozvoljeno prevođenje iz Srbije i BiH u Hrvatsku većeg broja stranaca i njihov privremeni smeštaj i dalji prevoz do dogovorenih odredišta na području Hrvatske i EU.

Sumnja se, navodi se, da su to radili za novčanu naknadu od najmanje 2.000 evra po osobi. 

Okrivljeni se terete da su strance pešice prevodili preko granice između Srbije i Hrvatske, izvan obeleženih graničnih prelaza, a potom ih odvodili na dogovorena mesta u blizini državne granice s Hrvatskom, gde su ih preuzimali vozači angažovani za prevoz do dogovorenih odredišta, prenela je Hina.

Tužilaštvo sumnja da su tako prebacili najmanje 119 stranih državljana čime su ostvarili nepripadajuću imovinsku korist od najmanje 238.000 evra, što su međusobno podelili u skladu sa ulagama koje su imali u tom nedozvoljenom poslu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()