Otvorena birališta na izborima u Bosni i Hercegovini

U 7,00 časova otvorena su birališta za glasanje na opštim izborima u BiH

02.10.2022. 08:04
  • Podeli:
izbori glasanje BiH foto SRNA-1664691004222.webp Foto: Srna

Izbori su počeli otvaranjem više od 5.900 birališta.

Ovo su deveti opšti izbori u BiH na kojima će birači birati 518 predstavnika. Na izborima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavnisnih kandidata odnosno 7.743 kandidata što je rekordan broj prijavljenih.

Šta se bira

Na ovim opštima izborima biraju se nivoi vlasti kako na zajedničkom nivou, tako i na nivou oba entiteta. Biraju se: tri člana Predsedništva BiH  i to po jednog iz redova srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda; zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsednik Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske i zastupnici za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i zastupnici za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Birači u Repubici Srpskog biraju srpskog člana Predsedništva BiH dok birači u  Federaciji BiH biraju bošnjačkog i hrvatskog člana.

Kandidati za članove Predsedništva BiH

Za članove Predsedništva BiH kandidovano je ukupno 10 kandidata, u svakom od entiteta po pet kandidata.

Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovani su Borjana Krišto (HDZBIH) i Željko Komšić (DF), te Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionih stranaka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.

Za predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske prijavljen je 31 kandidat, među kojima je i lider SNSD Milorad Dodik, koji je aktuelni srpski član Predsedništva BiH.

Biračka mesta zatvaraju se u 19 sati, do kada traje i izborna tišina.

Izmenjena izborna pravilima

Među novim pravilima su okretanje otvora kabine prema članovima biračkog odbora, zapečaćen i potpisan svaki glasački listić, kao i pomaganje prilikom glasanja slepim i nepismenim osoba samo uz potvrdu.

Od "starih" pravila ostalo je da se birač identifikuje pomoću lične karte, pasoša ili vozačke dozvole.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()