Otvorena birališta u Crnoj Gori: Počeli lokalni izbori u Podgorici i Kotoru

U glavnom gradu Crne Gore pravo glasa ima 145.724 glasača

29.09.2024. 08:29
  • Podeli:
crna gora izbori profimedia-0217459140-63fa6cfcb4fed.webp Foto: Profimedia

Građani Podgorice i Kotora danas glasaju na lokalnim izborima, a birališta su otvorena od 07.00 do 20.00 časova, javlja RTCG.

U izbornoj trci u Podgorici je 13 lista, od kojih koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, kao i koalicija "Za Budućnost Podgorice" koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora.

Na izborima učestvuju i koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret URA i Pokret za promjene, zatim Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka.

Za mesto u lokalnom parlamentu boriće se i Stranka evropskog progresa, Evropski savez, koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, zatim Pokret Preokret, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija i Pokret podstanara Podgorica.

U glavnom gradu Crne Gore pravo glasa ima 145.724 glasača, koji će birati 58 odbornika za gradski parlament.

Do pada vlasti u Podgorici je došlo nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad i izlaska iz stranke šefa države Jakova Milatovića, koji je bio jedan od njegovih osnivača. Milatović je PES napustio zbog neslaganja sa premijerom i liderom pokreta Milojkom Spajićem.

Tako su do juče praktično saveznici na predstojećim vanrednim podgoričkim izborima Milatović i Spajić postali glavni takmaci u borbi za vlast u najvećem crnogorskom gradu. U Kotoru pravo glasa ima 18.498 građana, koji će birati između 12 lista.

Na izborima će učestvovati Crnogorska građanska akcija, lista "Za Kotor - Miljan Popović", Demokratska alternativa - "dr Davor Kumburović - Da se Kotor pita", Evropski savez i Grupa građana - Čuvari grada.

U trci za mesto u lokalnom parlamentu biće koalicija Za budućnost Kotora, koju čine Nova srpska demokratija Demokratska narodna partija, zatim Kotorski pokret - Siniša Kovačević, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska partija socijalista.

Na izborima će učestvovati i koalicija koju čine Demokrate i Pokret Evropa sad, Grbaljska lista, kao i koalicija sačinjena od Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()